Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Няма замърсяване на въздуха в Мътница

Няма отклонения от нормите за чистота на въздуха, сочат проверките на РИОСВ във връзка с възникналото задимяване на квартал Мътница след пожара на площадката за вторични суровини, собственост на фирма „Метарекс“, намираща се в землището на квартала. Това стана ясно по време на работна среща, организирана от областния управител Владимир Йолов, информират от пресцентъра на администрацията. На срещата присъстваха представители на РИОСВ, РЗИ, ОДМВР, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Басейнова дирекция, ВиК и жители на квартала.

Областният управител съобщи, че е бил сезиран за проблема от жители на квартал Мътница и късно снощи е бил на място. Хората са разказали, че през определено време отпадъците се възпламеняват и задимяването продължава вече дни наред. „Очаквам всяка от институциите да съобщи своето експертно становище и до края на деня да имаме решение как да излезем от тази ситуация“, каза областният управител. Той уточни, че фирмата е длъжна да се съобрази с всички предписания и препоръки, защото става въпрос за здравето на хората.

Директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Иван Иванов съобщи, че пожарът е бил ликвидиран в неделя в 13.50ч. На собствениците на фирмата е било разяснено, че трябва да осигурят тежка техника, с която да се разрови мястото, където основно има дървени стърготини. Извършихме обстоен оглед на площадката, няма химически вещества, които да горят“, каза Иван Иванов и уточни, че ако не се намокрят, тези стърготини могат да тлеят две – три седмици.

Управителят на фирма „Метарекс“ Симеон Дамянов каза, че предприемат действия да се справят с проблема. На площадката има техника и изпълняват предписанието на РИОСВ, но все още периодично на места отпадъците се разгарят.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Стела Илиева съобщи, че експерти всеки ден са на площадката. Извършените замервания не въздуха не са показали отклонения от нормите и днес отново ще бъде извършена проверка. При необходимост от РИОСВ ще осигурят денонощно присъствие на експерт. От РЗИ Шумен ще бъдат взети проби от водоизточника за качеството на водата. Екип на пожарната ще окаже съдействие на фирмата с цел по-бързо ликвидиране на тази ситуация.

В края на срещата областният управител д-р Владимир Йолов призова институциите при подобни инциденти да бъде информирана Областна администрация, за да се предприемат необходимите действия синхронизирано и в екип възможно най-бързо да се решават такива проблеми. Тази вечер той отново ще посети площадката край квартал Мътница, за да се увери на място как се изпълняват предприетите мерки от институциите. По указание на областния управител РИОСВ ще извърши проверки на всички такива площадки в областта относно спазването на разрешителните им за дейност.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *