С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Няма да вдигат такса смет

Въпреки увеличаващите се разходи, свързани с превозването на боклука до завода в Езерово, Община Шумен няма намерение да вдига такса смет през следващата година. Тя не е променяна от 2011 г., когато минималната работна заплата беше 260 лв. , а сега е над 700 лв. Това стана ясно на пресконференция днес, на която кметът и екипът му направиха отчет за отиващата си 2022 г. Изпращаме една трудна, но успешна година, белязана от ковид пандемия, война голяма икономическа криза, което даде отражение върху работата на администрацията. Така определи кметът на Шумен Любомир Христов третата поредна година от втория си мандат.

Той отчете постигнатото и отбеляза трудностите, с които екипът му се е сблъскал. „През тази година успешно бяха завършени тренировъчното игрище и залата към градския стадион, приключи ремонтът на спортна зала „Писка“. Направени бяха две кръгови кръстовища до Индустриалния парк със средста по ПМС, пред финалзиране е ремонтът на жп надлеза по пътя към Дибич. Текат ремонтните дейности по летен театър и Младежки дом, в процес на довършване е и покриването на р. Енчова и разширяването на пътното платно от кръстовището на Пети полк до кръстовището на ЛИДЛ, което се очаква да завърши до края на годината.“, отчете кметът. Той подчерта, че непрекъснатото повишаване на цените води и до оскъпяване на проектите. В подкрепа посочи искане на фирма доставчик на храни за детските градини, който иска завишаване на договорените цени, в противен случай ще прекрати договора. От отчета на кмета Христов стана ясно , че от началото на годината до ноември 26 улици са асфалтирани или изградени наново, благоустроени са 12 други обекта и крайблокови пространства.

Христов подчерта, че приоритет в управлението му си остава икономическото развитие на общината. В Индустриалния парк вече са закупени 28 парцела, реализираните обекти са 23, а откритите там работни места са 2500. водят се преговори за закупуване на още два парцела, на които ще бъдат изградени нови модерни предприятия, каза Христов.

Той подчерта още, че в макар и в криза няма прекратени социални услуги, от които се ползавт 3000 потребители. Продължава да работи социалният патронаж, ремонтирани са кухненски помещения на структурата.

Като успех кметът отбеляза и наличието на въведените електронни услуги, които нареждат Шумен на 12-о място при общо 563 потребители в страната.

Кметът подчерта, че въпреки кризата бюджетът на общината се изпълнява успешно, а най-големият приход в хазната, който идва от данък сгради и ТБО към този момент е изпълнен на 79%, при 74,4% средно за страната. Годината бе успешна, въпреки трудностите, които имахме, завърши експозето си кметът.

Във връмка с нужните допълнителни средства по ремонта на Младежкия дом зам.-кметът инж. Боян Тодоров заяви, че проектът е от 2013 г. и не е било възможно да бъде преработван и допълван и подчерта, че при ремонти трудно се обследват сградите, излизат непредвидени дейности, породени от остаряването на сградата, от промени в нормативните уредби. Инж. Тодоров коментира, че очаква подобни проблеми и с ремонта на Летния театър, строен през 70-те години на миналия век.

Във връзка с течовете по ул. „Тича“ нж. Тодоров обясни, че предстои да се реализира проект, който да заусти и да включи в по-ниско ниво стичащите се канализационни води от напречна на „Тича“ улица, която не е била включена в проекта, но с течение на времето канализацията е претоварена и това води до появяващите се непрекъснати течове по „Тича“.

Във връзка с ремонта на ул. „Асен Златаров“ инж. Тодоров обясни, че тече втора процедура по обществената поръчка със същите цени, тъй като за първата не са се явили желаещи.

По тегления дълг за ремонт на улици в града и селата тече процедура и до края на годината се очаква да има избран изпълнител, все още обаче има проблем с избора на надзор, каза още кметът.

Кметът подчерта, че независимо от повишаващите се цени, общината ще доплаща, но няма да вади улици, вече включени в списъка за ремонти. 71 са те за селата, 64 ще бъдат асфалтирани в града, 16 междублокови пространства ще бъдат обновени с парите от заема, подчерта кметът.

Наред с икономическото развитие на общината, поставянето на сигнални екрани за скорост и светещи пешеходни знаци на кръстовището до Практикер, подмяната на уличното осветление с лед лампи, намиране на решение за паркирането в града, маркировката, си остават приоритет и за следващата последна година от мандата на кмета Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *