Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 939

Няма бързи решения

Няма бързи решения на проблема с водата на Шумен. Това заяви на днешната пресконференция кметът Любомир Христов, който заедно със заместника си инж. Боян Тодоров припомни мерките, които общината е взела в тази посока. „Единственото бързо решение е предприятията, които имат собствени водоизточници, да се превключат към тях и да ползват оттам вода за промишлени нужди, за да се намали ползването на питейна вода от яз. Тича. Същото се отнася и за земеделските стопани, които ползват поливна вода. На никого обаче не мога да заповядам, мога само да ги призова“, каза кметът.

Според него вода от система Дунав, както и изграждането на довеждащ водопровод от яз. Тича ще отнеме поне 2 години, затова трябва да се търсят алтернативни водоизточници. Задаващото се безводие налага това да става с по-бързи темпове. Съобщенията за налични количества вода в язовира, отчетени по документи от министерските служители, не топлят никого, тъй като никой не е правил замерване колко е мъртвият обем. Поради което няма яснота докога шуменци ще имат вода и кога ще настъпи пернишкият сценарий.

В момента продължават да работят два екипа по проучване на алтернативните източници . Разградска фирма проучва състоянието на система Дунав и според разпореждането на премиера Борисов, който им даде два месеца за работа, докладът им трябва да е готов до средата на юни. Друга фирма пък проучва алтернативните кладенци в района на Шумен. Възложено им е да актуализират водните баланси от тези кладенци, както и да предложат алтернативи за нови такива, които лесно да се включат във водопреносната система, каза Христов. Към този момент докладът им не е готов, но според кмета Христов трябва да приключат до средата или края на юни. Какво ще покажат резултатите и колко ще струва възстановяването им, тепърва предстои да се изчислява. Към момента според Христов повечето кладенци са унищожени назад във времето, не се знае състоянието им, унищожена е и свързващата мрежа, кабелите на помпените станции и др. Така за разлика от Разград и Търговище Шумен на практика няма бърз полезен ход.

Нямам лостове, с 30% собственост във ВиК не мога да кажа на Напоителни системи спрете водата за напояване, нито на ВиК да постави условия на частните предприятия да си отворят кладенците, каза Христов. Според него решението на проблема е в преобразуването на ВиК-тата в държавни дружества, за да е ясен собственикът и управляващият орган на водните ресурси да е един.

Боян Тодоров призова всички автомивки, бетонови възли, частни фирми като Мадара, Лида, Алкомет и др., които имат кладенци, да ги отворят и да ползват вода за промишлените си нужди оттам. На такъв режим е преминала самата община Шумен – от алтернативни източници тя ползва около 300-400 кубика вода на ден за миене, поливане и за фонтаните, коментира Тодоров. За пример той даде новия хотел до зала „Арена Шумен“, който си е изградил кладенец за собствени нужди с дълбочина 400 м. и призова и други предприятия и фирми да потърсят подобни възможности.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *