С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Нужна е промяна в училищната мрежа

Искаме или не, средата предполага да има промени в мрежата на образователната система. Това заяви областният управител проф. Добромир Добрев по време на днешното заседание на Постоянната комисия по заетостта в област Шумен. На нея бяха изнесени данни за план-приема за новата учебна година и готовността на училищата за преминаване на едносменен режим.

Данните сочат, че броят на децата при всяка следваща година намалява, което е видимо както от демографската криза, така и от миграцията. Определените от МОН паралелки за новата учебна година за област Шумен са между 55 и 60 като прогнозният брой е 57 паралелки. Амбицията и разчетите на РУО-Шумен показват, че в зависимост от средната пълняемост, бройката на паралелките може да стигне 62, стана ясно от доклада на експерта в РУО Николай Русев. При намаляващия брой деца, обаче, това ще се постигне доста трудно.

Отчетено бе, че има проблем и с професионалното образование. Според стандартите на МОН професионалните училища и профилираните паралелки в средните училища трябва да бъдат в съотношение 60% към 40%. Област Шумен не отговаря на тези условия, подчерта Николай Русев, но напомни, че бизнесът е този, който трябва да изисква откриването на нови специалности според необходимостта на фирмите. Представителят на Асоциацията на индустриалците подкрепи становището на инспектората и напомни, че в Шумен има проблем с кадрите, защото само две училища подготвят специалисти, доближаващи се до изискванията на индустриалните предприятия. Подчертано бе, че в област Шумен трябва да се мисли за развиване и укрепване на професионалните училища, тъй като средните училища откриват профилирани паралелки и броят на децата в професионалните училища намалява, коментираха присъстващите.

Според проф. Добрев през последните години съществува и една друга тенденцията – да не се работи в екип между РУО, училища, общини, родители. „От това не можем да избягаме, но ситуацията предполага да има промяна в мрежата. Общините са пасивни в това отношение, въпреки намаляващия брой деца и миграцията. Според него обединените училища изсмукват притока на ученици към средните училища. Колкото са по-близо до областния град течът на деца е по-голям, което е голям проблем.“ коментира проф. Добрев. Друг проблем проф. Добрев вижда и в броя на еднотипни профилирани гимназии. „В област Шумен има 3 профилирани гимназии по селско стопанство. Ако преброим учениците, ще видим колко всъщност такива училища трябва да има в областта. Без обща работа между общините и РУО няма да стане, защото проблемът касае промени в училищната мрежа. Никой не иска да поеме инициативата, а трябва.“, коментира проф. Добрев.

Във връзка с преминаването на едносменен режим, проф. Добре призова училищни ръководства и община да търсят възможности, тъй като свободна база има. Според последните данни, в които няма промяна, наесен на едносменен режим в Шумен ще преминат СУ „Йоан Екзарх Български“ и двете профилирани гимназии – математическата и езиковата.

На двусменен режим и тази година остават СУ „С Доброплодни“, ПГ по икономика, Трето основно училище, както и двете начални училища – „Княз Борис Първи“ и „Ил. Р. Блъсков“. Възможност за едносменен режим няма и в СУ в община Върбица.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *