С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 509

НПО-тата пак в училище

Държавата е на път да загуби битката с НПО-тата, които чрез нескончаеми протести си извоюваха правото отново да шетат из училищата на страната и да прокарват своята идеология за джендър образованието. Министерството на образованието разпрати писма до всички директори на училища да ограничат присъствието на НПО в поверените им институции, освен ако имат разрешение от МОН. Заради надигналия се вой на правозащитници на правата на децата, МОН отмени разпореждането си. Така загуби битката с всевъзможните неправителствени организации, които зад правото на децата и демокрацията, прокарват свои интереси. Така сега остава правото на всеки директор сам да определя допуска на НПО в повереното му училище.

На заседание на Постоянната комисия по образование и наука председателят Валентина Тодорова днес изрази огорчението си от питането на съветника Добрин  Чайлев,  за присъствието на НПО в училищата и каква е тяхната дейност там. Тодорова смята, че подобно питане накърнява авторитета на училищата и на самите директори. „Директорите са хора професионалисти и могат да преценят кого да допускат на територията на училището и кого – не“, каза Тодорова. Но коментира, че ако НПО дойде с писмо от РУО, те ще трябва да се подчинят и да ги допуснат в сградата.

Комисията по образование обсъди тригодишната бюджетна прогноза, направени бяха и някои уточнения. Приета бе и Общинска програма за 2018 г. за закрила на детето. Според зам.-кмета Найден Косев процентът на отпадналите ученици е под 2, като отчете, че 218 ученици  и 300 деца на възраст от 5 до 7 г. са извън страната. Обхватът на 5 и 6 годишните е 97,3%, а за 3 и 4 годишните – 83,5%. По предложение на Живка Тонева бе прието следващата година през март да бъде направен отчет на свършеното по тази програма. Тя изрази и мнение,  че Центърът за личностно развитите на децата – ОДК, трябва да участва по-активно.

На противоположно мнение застанаха Валентина Тодорова и Живка Тонева по отношение на финансирането на читалищата. Тонева застъпи необходимостта общината да подкрепя финансово тези институции, а Валентина Тодорова изрази становище, че общностите трябва да имат собствена инициатива за осигуряване на допълнително финансиране.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *