С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,799

„Алкомет“ се справя с кризата

 

Въпреки пандемията от Ковид19 „Алкомет“ АД се справя и дори развива производството си. Пандемията естествено рефлектира върху работата на дружеството и попречи новозакупеният стан SMS да бъде пуснат в действие, това заяви председателят на УС на дружеството Фикрет Индже на пресконференция днес, в която участваха изпълнителният директор на БТТИК Венцислав Венков, д-р Менент Шукриева от камарата и временно изпълняващият ПР на “Алкомет” Айше Музаферова. С настъпването на карантината дошлите германски специалисти и един индиец се върнали по домовете си, поради което вече три месеца машината не може да бъде въведена в експлоатация. От утре обаче специалистите се връщат, от дружеството са направили постъпки индийският специалист да не бъде подлаган на карантина, каза Фикрет Индже. Той очаква до един месец машината да бъде пусната в експлоатация. След пуска й Индже прогнозира увеличаване обема на продукцията.

До днес дружеството работи без прекъсване и не се е възползвало от мярката 60/40, каза Индже. Според него е редно средствата да се насочат към по-малки предприятия, където наистина изпитват нужда. 1100 души работят в момента в „Алкомет“ и по време на пандемията няма освободени работници, нито хора с намалено работно време, което да се отрази върху заплатите им, нямаме и намерение да предприемаме такива мерки, каза Индже.

Той коментира икономическата ситуация в Европа и САЩ и потвърди, че навсякъде икономиките се свиват. В близко време ще има спад в търсенето и ние се подготвяме за този период – имаме оптимистичен и реалистичен вариант, каза Индже. Той подчерта, че досега продажбите на дружеството са били основно в Европа, сега се насочват към САЩ. Вече имат клиенти оттам, както и доста сериозни поръчки. Така надявам се ще балансираме, коментира Индже. Той подчерта, че в тази ситуация „Алкомет“ има късмет, тъй като изработва изделия главно за хранително-вкусовата промишленост, където търсенето продължава и няма проблеми с реализацията на продукцията. Ние обаче работим още за автомобилостроенето, за машиностроенето, за строителството,  където кривата пада надолу, коментира Индже. Според него, това което по-малко се продава в Европа, ще се търсят пазари за него в САЩ.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *