С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Нов сертификат от НАТО

 

Департаментът „Чуждоезиково обучение“ в Шумен на Националния военен университет „Васил Левски“ получи нов сертификат като център за обучение на НАТО. Така той продължава да е единствената в България институция, която има право да провежда езикови курсове по английски език за офицери от чуждестранни армии, съобщава на сайта си  НВУ.

Комисия от Съюзното командване по трансформациите на НАТО беше при нас, за да направи обстойна проверка на дейността на департамента относно тези чуждоезикови курсове. А ние правим това обучение от 2016 г., когато за първи път получихме сертификат и от тогава, на всеки шест години, трябва да минаваме ресертификация, за да имаме право да обучаваме офицери от чужди държави“, коментира полк. инж. Петко Петков, директор на департамент „Чуждоезиково обучение“.

Комисията проверява дали стриктно се следват правилата на НАТО, които касаят методологията на преподаване, оценяването, приключването на курсовете, отчитането на свършената работа след това, обратната връзка, промените, които департаментът плави, за да подобри обучението.

НАТО изисква от ръководството и преподавателите обучението да се случва по един и същ начин, по едни и същи правила и процедури, които не са зависими с управлението на департамента или на университета“, коментира полк. инж. Петко Петков.

Повече от 150 чуждестранни обучаеми, представители на 28 държави от четири континенти са преминали вече през курсовете, организирани от департамента по чуждоезиково обучение на Националния военен университет за шест години. „Това са сериозни цифри, които ни представят пред комисията отлично, още повече, че ние обучаваме офицери от армии, които много други сертифицирани центрове отказват да приемат. Това са например офицери от Тунис, Йордания, Ирак, Колумбия, Пакистан. Тук искам да кажа, че най-възпитаните и стриктни в подготовката си обучаеми, са точно офицерите, които идват от Ирак и Пакистан“, уточнява полк. Петков и допълва, че езиковите обучения се обявяват в платформа на НАТО за международни курсове. Всички страни, които изпращат обучаеми, са партньори на НАТО.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *