С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Нов живот за старите училища

Нов живот за затворените училища предвижда ръководството на Община Върбица. Те ще се превърнат центрове за възрастни хора от семеен тип, от каквито в региона и областта има огромна нужда. Закритите училища в Ловец и Тушовица, които поради липса на деца преустановиха съществуването си, сега ще приютят възрастните хора, за които медицински и санитарен персонал ще полага грижи.

Според кмета на община Върбица инж. Мердин Байрям, чиято е и идеята за даване на нов живот на старите училища.

В проекта за с. Ловец ще бъдат инвестирани 257 000 лева на първия етап – за цялостен ремонт на покрива и за подмяна на част от дограмата. Средствата от собствени приходи на общината – 77 000 лв. и по проект „Красива България“ – 180 000 лв, но ще са необходими още от местния бюджет, смята кметът. „Който обича да лови риба, ще посещава центъра в Ловец, а за любителите на карти ще бъде този в Тушовица“ шегува се с пенсионерите инж. Байрям. Въпрос на време е амбицията да се реализира, смята той почти в края на третия си кметски мандат.

На сградата в Ловец предстои цялостен ремонт и преустройство, обособяване на отделни спални помещения за по двама души с отделни бани и тоалетни. Тя ще разполага още и с трапезария, както и със стаи за администрацията. Ще бъде извършен основен ремонт на покрива, нова PVC дограма ще бъде поставена, нова инсталация за парно отопление, и ВиК, канализация, ел. инсталация и цялостно саниране предвижда още проектът на община Върбица.

За следващия етап на строителството продължаваме да търсим обезпечаване на средства с които възнамеряваме да изпълним изцяло строежа и да преобразуваме старото училище в Ловец в “Дом за стари хора”.

Освен изграждане на Център за възрастни, общината има и още една идея за благоустройство в село Ловец, която ще го направи още по-привлекателно за туристи. По идея на Мердин Байрям се разработва атрактивен проект за развитие на туризма. Той предвижда благоустрояване на общински имот от около 20 дка край язовир „Тича“, където да се изгради кей, атракциони, паркови съоръжения, за да се превърне Ловец в притегателно място за туризъм. Идеята ни е да привличаме посетители във Върбица освен чрез селския туризъм и с лечебната вода, която имаме тук. Но, за да развиваме балнеотуризъм, трябват още много средства, които ще търсим от различни източници, казва инж. Байрям.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *