С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Нов дом за социални услуги в Лозево

С официална пресконференция днес бе обявен финалът на работата по проекта “Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост” в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Лозево близо до Шумен. Благодарение на работата на екипа на проекта и специалистите в община Шумен, забавянето бе преодоляно и завършеният проект е вече факт, заяви кметът проф. Христо Христов. Той допълни, че благодарение на добрата работа на екипа му, услугата вече се предоставя като държавно делегирана дейност.

Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“, по сключен договор между Община Шумен и МРРБ. Стойността е 1 099 922 лв. като безвъзмездното финансиране от Европейски фонд за регионално развитие е 934 934 лв, а националното финансиране е в размер на 164 988 лв. Срокът за изпълнение е 30 месеца. Проектът стартира на 07.01.2019 г., а срокът за завършване на обекта бе 30 месеца. Работата по проекта, обаче, се забави, заради невъзможност за избор на изпълнител за инженеринг. 7 пъти се наложи общината да открива процедури за избор на фирма за инженеринг, което забави старта на обекта. Така крайният срок след 2 анекса бе удължен до 31.12.2023г. Ръководител на проекта бе Севджан Мехмедова, а изпълнител „ДЗЗД „Инженеринг“. Община Шумен вложи допълнително 344 000 лв. за довършителни работи по ВиК , отоплителни инсталации и канализация.

Обектът вече има издаден Акт 15, направени са всички проби и изпитания, за да се гарантира, че всички системи работят нормално, заяви зам.-кметът по строителство и екология Николай Симеонов. Изградени са две нови къщички за по 15 души. Спалните помещения са единични, двойни и тройни. Всяка стая разполага с отделен санитарен възел. Предвидени са помещения за трапезария, дневна, стая за занимания, медицински кабинет, стая за персонала. Двете къщи са свързани помежду си. Там ще бъде разположена кухнята, до която ще има отделен достъп за доставчиците.

Част от обитателите на дома, които бяха 90, вече са изведени в други социални заведения – в селата Имренчево и Памукчи, и във Враца – отговарящи на социалните им оценки и потребности. В момента в дома в Лозево има 28 обитатели, които ще бъдат настанени в новите къщи. За тях ще се грижат 24-26 души, което е далеч по-малко от евростандартите за обслужване на този тип пациенти.

В началото на април предстои да започне настаняването на потребителите. Едва след настаняване и на последния потребител, АСП ще закрие сегашния Дом за лица с умствена изостаналост в Лозево, заяви Светослава Хайнова, зам.-кмет по социални дейности и здравеопазване. В началото на април ще започне и събеседване с екипа.

Проект “Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост” цели подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на лицата с умствена изостаналост. Шумен е сред първите 8 града в страната, в които се извършва деинституционализация на живеещите в домове, заради битовите условия, които не отговарят на съвременните изисквания.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *