Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

Нов договор за отпадъците

Нова обществена поръчка за избор на фирма за сепариране на смесени битови отпадъци ще обяви скоро Община Шумен, тъй като договорът на сегашния изпълнител “Евро импекс” изтича в началото на 2021-а . На днешното заседание на Регионалното сдружение по управление на отпадъците бе решено в подготовката на процедурата да участват по двама представители на осемте общини от Шуменско, които членуват в Сдружението.

В момента боклукът се извозва до инсталацията за сепариране на смесени битови отпадъци на “Евро импекс”, която е позиционирана в източната част на кв. “Тракия”. На фирмата се заплаща по 18 лева за тон отделен за рециклиране материал. Останалият отпадък се транспортира до Депото за неопасни отпадъци край Дивдядово, където таксата за депониране е 25,58 лв./тон. Договорът с “Евро импекс” обаче изтича в началото на 2021-ва.

“Задължително ще настояваме да има клауза, която да дава възможност за едностранно прекратяване на договора с едномесечно предизвестие, както и ще искаме да заложим по-ниска цена за тон отпадък “, каза кметът на Шумен Любомир Христов. Целта е, ако междувременно се построи и заработи завод за преработка на отпадъците, то целият боклук да се насочи към него.

Христов отново припомни, че до седмица-две в Шумен ще пристигнат представители на немската фирма, закупила земя край Дивдядово за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, които ще разяснят технологията на процеса на изгаряне.

Любомир Христов, който и в предходния мандат бе председател на РСУО, бе преизбран за нов четиригодишен мандат.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *