Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Нови огнища на чума

Две нови огнища на заболяването африканска чума по свинете /АЧС/ са регистрирани вчера. Заразата е разпространена в районите около Сушина, община Върбица и в с. Драгоево, община Велики Преслав, съобщи по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия в Шумен д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване при животните“ в ОДБХ. Пробите, изпратени в специализирана лаборатория, са взети по време на редовен отстрел на диви свине и са дали положителен резултат, уточни д-р Баева.

Забрана за лов е наложена в 4 района – Жълта локва – В. Преслав, Сушина – Върбица, Долина – Каолиново и Драгоево – В. Преслав. В последния район попада и язовирът край Драгоево. Инфектираните зони се контролират ежедневно, уточниха от РДГ, СИДП , РДГ и ЛРД „Сокол“ Шумен.

От началото на кризата в шуменско са установени 6 огнища на зараза на дива свиня. Унищожени са и 4 стада от породата източно балканска свиня. Останалите 12 стада на територията на областта са в добро здравословно състояние, наложено е предписание на собствениците животните да не бъдат извеждани от фермите. Само в Бял бряг една от фермите е поставила електропастир, с което е ограничила движението на животните в заградения район.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *