Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Нова схема

Полицията в Нови пазар провежда непрекъснато срещи за предотвратяване на телефонните измами.

За нова коварна схема за парични измами съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова след “премиерата” на измамниците в Нови пазар. Този път мошениците се представят за банкови служители, но поне до момента никой не е изгорял с парични суми.

В Районното управление на МВР в Нови пазар било получено съобщение от директор на банкова институция, че в клон на банка в града в рамките за няколко часа граждани са търсили информация за свои задължения по кредити. Казали, че получили обаждане на стационарните си телефони от непознати, които се представили за банкови посредници.

„Банкерите“ обяснявали на “клиентите”, че имат задължения по банкови заеми, които „лъснали“ след годишно изравняване . В един от случаите жител на града съобщил, че към момента няма заем, но му било обяснено, че кредитът е много стар и по него се дължи сумата от 200 лева. На всички, на които се обадили им било казано да платят навреме задълженията си към банките, за да не се стига до съдебни дела. По телефона им е обяснявано, че сумите, които дължат са между 200 и 300 лева. Жителите на Нови пазар са отишли в клон на банка в града, за да си правят справки и се оказало, че нямат подобни задължения.

До реализирана измама не се стигнало засега поради проявената съобразителност на хората. Предполага се, че „банкерите“ предлагат да се преведе сумата по нечия сметка, за да не виси като задължение на съответния човек.

“Отправяме апел към хората, които получават обаждане по телефона от непознати хора да не предоставят информация за спестяванията си, да не съобщават имат ли заеми и в какъв размер са. Да не се подлъгват и да не дават на непознат парични суми, да не превеждат пари по сметки на хора, които не познават, за да не станат жертви за измами по телефона. Ако получите подобно обаждане прекъснете връзката и не предоставяйте свои и лични данни на свои близки по телефона не непознати. Не се доверявайте, колкото и убедително да ви звучи този, който е на отсрещната страна на телефона.” – призова говорителят на ОДМВР

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *