Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Нова стратегия за образованието

Разработване на нова стратегия за развитието на образованието ще бъде един от акцентите в работата на управленския екип през този мандат. Това е заявил кметът на Шумен Любомир Христов по време на работи срещи с директори на детски градини, училища и ЦПРЛ във връзка с предстоящата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Общината. В срещата е участвал и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Във връзка с разработката на новата стратегия, предстои съставянето на работна група, в която да се включат техни представители както и специалисти от извънучилищното, висшето образование и други сфери на обществения живот.

Христов благодари на педагогическата общност и на ръководствата на образователните институции за добрата организация и успешно проведения обучителен процес през изминалата учебна година в ситуацията с COVID – кризата. По думите на Найден Косев не беше допуснато напрежение сред учениците, родителите и учителите и това е изключително важно за системата. Двамата споделиха впечатленията си от подготовката на новата учебна година и изразиха надежда, че училищата и центровете ще успеят да се справят както с организацията на присъственото обучение, така и ако се налага да се въведе отново дистанционна форма във връзка с коронавируса.

По повод сигнали на родители, че според някои директори на детски градини може да се наложи децата им да посещават една седмица детското заведение, а през следващата седмица да си остават у дома, Христов коментира, че нито от общината са давани такива предложения, нито от министерството има подобни указания. „Не стресирайте родителите, които ми пишат писма, че ще загубят работата си, ако се въведе такъв режим на работа,“ обърна се кметът към директорите на детските градини.

С оглед организацията на новата учебна година той отново препоръча да се мисли евентуално и за двусменен режим там, където е възможно и ако това не затруднява допълнително работата на училищата, за да се осигури достатъчно пространство и да се спазят изискванията на здравното министерство заради пандемията.

На 15 септември училищата ще организират посрещане само на първи, пети и осми клас. Останалите ученици ще влизат поетапно. Няма проблем да се премине от кабинетната към класната форма на обучение. Обмисля се в определени случаи занятията да се провеждат на открито, а също и в читалища, библиотеки и т.н. В повечето училища обаче има възможност класовете да се разпределят по етажи така, че да се използва максимално сградният фонд, като в същото време се спазват изискванията за дистанция между класовете. Навсякъде са осигурени необходимите предпазни средства, хигиенни препарати и дезинфектанти, обясниха още директорите.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *