С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Нова музикална сцена


Поредицата “Нова музикална сцена” гостува в Шумен с програма, посветена на взаимните влияния в творчеството на легендарния режисьор Макс Райнхард и българския класик Панчо Владигеров.
Концертът е на 10 ноември от 19:00 в залата на читалище “Добри Войников”. Входът е свободен.
Финалната програма на “Нова музикална сцена” – едногодишен проект на варненската агенция “Елит Проджектс Мениджмънт”, който стартира през 2022 г., ще зарадва почитателите на камерната музика в три града – Варна, Шумен и Стара Загора. На 10 ноември е концертът в Шумен, който се реализира в партньорство с Община Шумен. Проектът “Владигеров, Райнхард и театърът” е посветен на две забележителни личности в европейското изкуство – патриарха на съвременната българска музика – композиторът Панчо Владигеров, и създателя на много от новите подходи в европейския театър – легендарния немско-австрийски театрален режисьор Макс Райнхард.
Ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля в проекта има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна. Солист е изтъкнатият български бас Ивайло Джуров.
Проектът е посветен на 150-годишнината от рождението на Райнхард. За организаторите е от особено значение концертът да бъде представен именно в родния град на Владигеров, защото идеята на проекта е да акцентира върху ранното високо признание на германския интелектуален елит за неговата изключителна дарба и творческа инвенция. Във фокуса е един от най-плодотворните периоди на композитора, който години напред продължава да го захранва с музикално вдъхновение. Това е немският период от живота и творчеството на Владигеров – повече от 20 години, в които той учи, работи и твори в Берлин. Тогава роденият в Шумен българин е поканен от немския режисьор Макс Райнхард в Дойчес театър, на който Райнхард е продуцент, и е назначен като музикален ръководител на състава. В самите постановки е участвала оркестрова формация, която Панчо Владигеров е ръководил и дирижирал, като е писал и музика за театрални постановки на Райнхард. Това е времето, когато талантливият български композитор съизмерва ръст на музикалната сцена с ярки имена като Рихард Щраус, Бруно Валтер, Джордже Енеску, Золтан Кодай – определящи за европейската култура от 20-те и 30-те години на ХХ век.
Повече за предстоящото събитие: https://www.facebook.com/events/843458470310044
Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни” – Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, ФОБИ – Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *