С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Нова българска драма

Тази седмица, в събота, стартира Театралният фестивал „Нова българска драма” Шумен 2019 г. По традиция в дните от 11 до 16 май на шуменска сцена се представят едни от най-добрите заглавия, свързани с българската драматургия.

Освен двете направления „Преглед на спектакли” и „Авторски прочит” програмата на Фестивала тази година отново е съпътствана от няколко значими събития, съобщават от пресцентъра на Мелпомена.

Още в първия ден, 11-и май, в пространствата на театъра ще бъде разположена документална изложба със съдействието на Съюз на артистите в България „Архивите говорят за българската драматургия”. Експозицията представя сценични реализации на български драматургични произведения, представени в изложби, посветени на режисьора Крикор Азарян и актьорите Петър Попйорданов-Чочо, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев.

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „София“, МГТ „Зад канала“, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, VIA FEST – Световен театър в София и личните архив на Крикор Азарян (със съдействието на Валентина Радинска), Петър Попйорданов-Чочо (със съдействието на Даниела Мирчева и Иван Попйорданов), Григор Вачков (със съдействието на Силвия Вачкова), Велко Кънев (със съдействието на Дора Кънева) и Димитър Манчев (със съдействието на Росен Манчев), Валентин Ганев, Руси Чанев, Йохана Костадинова.

На следващия ден – 12-и май за втора поредна година ще се проведе творческа среща, посветена на съвременната българска драматургия. Срещата ще премине под формата на диалог, който ще започнат специалният гост на Фестивала Стефан Цанев, драматургът Димитър Димитров, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „Авторски прочит” Катерина Георгиева. Вратите са отворени за всички, които проявяват интерес към развитието на българската драма, към тези, които участват в театралните процеси, към тези, които пишат или все още нямат смелост да пишат, но искат. Творческият диалог ще започне в 10:00 ч. в зала „Нова българска драма”.

Ден преди закриването на Фестивала, 15-и май, ще бъде представена книгата за Рада Спасова – „С п о м е н за Рада” Бележки към един живот. Книгата е под редакцията на Георги Тошев и включва спомени на режисьори и актьори, работили в театрите с Рада Спасова. Заповядайте в зала “Нова българска драма” от 17:00 ч., да си спомним за Рада!, канят от театъра.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *