С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Нова апаратура в Астрономическия център

Новият телескоп в новия купол.

В рамките на последните две години, за Астрономическия център (АЦ) на Шуменския университет (ШУ), поетапно бяха закупени нов 4-м купол, 60-см телескоп и компютърна техника. Куполът е производство на полската фирма ScopeDome, а телескопа на австрийската ASA, които са специализирани в производството на подобна апаратура. Инвестицията за тази апаратура надхвърля половин милион лева. Финансирането беше осигурено от проект „РАЦИО“ по Националната пътна карта за научна инфраструктура на МОН, в който АЦ на ШУ е участник от самото му начало.

Поради завишените цени за монтаж на упоменатата техника, екипът на Астрономическия център се нагърби с тази не-лека и отговорна задача. Решено, бе новият 4-м купол да се монтира на площадката на Астрономическата обсерватория на мястото на съществуващия 3-метров купол, а той да бъде преместен във втората наблюдателна база на АЦ, Корпус 3 на университета. Чакаше се подходящо време за монтажните работи и то се оказа месец октомври.

След демонтажа на малкият купол трябваше да се излее специален бетонен пръстен върху, който да се монтира новият 4-м купол. След като и тази операция беше изпълнена се пристъпи към монтажа. В него се включиха и колеги астрономи от София и от Института по Астрономия към БАН, както и наши студенти от специалността Астрономия и метеорология към ФПН на ШУ. В рамките на три дена екипът успя да монтира новият 4-метров купол, да инсталира програмите за неговото управление и да направи първите работни тестове на съоръжението.

Амбициите на екипа бяха до края на 2022 г. да се монтира и новият 60-см телескоп и затова монтажът му започна в края на месец ноември с монтиране първо на носещата колона и монтировката на телескопа.

Екипът от преподаватели и студенти, участвали в монтажа на новия купол.

Оказа се, че фирмата производител е пропуснала да изпрати специалната пластина за връзка на тубоса на телескопа с монтировката. По тази причина монтажът беше преустановен до пристигането на необходимата част и той продължи през месец януари на тази година.

След монтажа на телескопа работата продължава по неговото правилно позициониране (юстиране) и неговото фокусиране (колимиране). Окомплектоването с необходимата апаратура включва фокален редуктор, филтърен блок и светоприемник (CCD камера). В момента ние разполагаме с две нови CCD камери модел SBIG Aluma AC4040 на фирмата SBIG САЩ, които са от ново поколение т.н. CMOS камери.

Предстои в кратки срокове всички тези елементи да се монтират на телескопа и да се направят първите тестове. Надяваме се, че за денят на пролетното равноденствие новият телескоп ще е преминал успешно тестовете по така наречената в астрономията „първа светлина“. Куполът и телескопът са напълно автоматизирани, което позволява тяхното дистанционно управление.
С пускането му в действие Астрономическия център на ШУ ще стане един от първите астрономически комплекси в България с най-модерен (роботизиран) професионален телескоп. Той ще бъде включен в мрежа от подобни телескопи за изследване на небето по различни национални и международни наблюдателни програми. Част от наблюдателното му време ще се предоставя на ученици и студенти по време на летни школи или кръжочни занимания.

проф. д-р Драгомир Марчев
Директор на Астрономическия център на Шуменския университет

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *