С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Не се разбраха за секретар на РИК

Ивайло Илиев е предложен за председател на Районната избирателна комисия /РИК/ – Шумен. Предложението е на коалиция „ГЕРБ-СДС“. Това стана по време на днешните консултации, които областният управител проф. Христо Христов проведе за определяне състава комисията във връзка с провеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г., съобщават от пресцентъра на Областната управа.

Две бяха предложенията за заместник-председател на комисията – коалиция „БСП за България“ предложи Мариела Иванова, а коалиция „Български възход“- Марияна Тодорова.

За секретар на РИК-Шумен предложенията бяха две – от партия „ДПС“ предложиха Ахмед Джамбазов, а от коалиция „Продължаваме промяната“ направиха предложение за Светлин Стрелков. В хода на дискусията двете политически формации не промениха позициите си и не беше постигнато съгласие за позицията секретар на РИК.

За членове на РИК-Шумен предложенията са – от коалиция „ГЕРБ-СДС“- Карен Гарабедян, Виолета Вълчева и Силвия Николова, от Коалиция „Продължаваме промяната“- Надежда Върбева и Милен Митев, от партия „ДПС”- Хатидже Исуф, от партия „Възраждане“- Валентина Нейкова, от коалиция „Демократична България – обединение“- Мария Василева.

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК Шумен за предстоящите избори.

В консултациите при областния управител участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции. Присъстваха упълномощени представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „Продължаваме промяната“, Партия „ДПС“, Партия „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – Обединение“, Коалиция „Български възход“.

Съгласно Решение на ЦИК, съставът на РИК – Шумен ще се състои от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите е както следва: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4-ма членове; за коалиция „Продължаваме промяната“ – 3-ма членове; за партия „ДПС” – 2-ма членове. По 1 представител в РИК ще имат партия „Възраждане“, коалиция „БСП за България”, коалиция „Демократична България – обединение“ и коалиция „Български възход“. Според решението на ЦИК, председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *