Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 466

Не постигнаха съгласие за РИК

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Шумен /РИК/. Това стана ясно по време на консултациите, проведени от областният управител проф. Стефан Желев за определяне състава на комисията в изпълнение на чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс и съгласно Указ № 9 на Президента на Република България, във връзка с насрочените за 4 април избори за народни представители, съобщават от пресцентъра на Областната администрация. В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.

Присъстваха упълномощени представители на ПП „ГЕРБ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ДПС“, Коалиция „Обединени патриоти- НФСБ и ВМРО”, ПП„Воля“ и

коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – Коалиция „Демократична България-Обединение”.

Съгласно Решение № 1966-НС/28.01.2021 г. на ЦИК съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 30-ти Шуменски избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар, като разпределението между парламентарно представените партии и коалиции е следното: ПП „ГЕРБ” – 5 членове,  Коалиция „БСП за България“ – 4 членове, ПП„ДПС” – 2 членове, Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“ –  1 член и ПП „Воля” – 1 член. Извън броя на членовете на РИК, партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по 1 член в комисията, и това е Коалиция „Демократична България-Обединение“. Тъй като общият брой на членовете на РИК става 14, т.е. четно число, съгласно чл. 61, ал. 8 от Изборния кодекс парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това е партия ГЕРБ и така членовете на РИК стават общо 15 души.

Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в РИК. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

По време на консултациите ПП „ГЕРБ“ предложи Василина Кънчева за председател на РИК. За заместник-председател на комисията Коалиция „Демократична България-Обединение” предложи Мария Василева. Две бяха предложенията за секретар на РИК-Шумен. ПП „ДПС“ предложи Ахмед Джамбазов, Пламен Недев е предложението на Коалиция „БСП за България”. След проведените разговори не беше постигнато съгласие за позицията секретар на РИК Шумен.

Областният управител ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК Шумен за предстоящите парламентарни избори, уточняват от пресцентъра на Областната администрация.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *