Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Не одобриха искания от ВиК заем

Снимка ТВ Шумен

Общинските съветници в Шумен не дадоха зелена светлина на днешната сесия на искането на ВиК да тегли 29 млн. заем за обезпечаването на реализацията на проекта за водния цикъл, който включва изграждането на пречиствателна станция за питейни води и довеждащ водопровод от яз. Тича до града. Възложено бе на представителя на община Шумен по време на Общото събрание на ВиК да гласува „въздържал се“. 37 подкрепиха предложението, 3-ма се въздържаха.

По време на обсъждането съветникът Борислав Беджев подчерта, че няма информация как исканият заем е нараснал от 12-,3 млн. лв. преди година на 29 млн. лв. и се обяви против одобряването му.

Красимир Костов отиде по-далеч, като предложи община Шумен да излезе от водната асоциация, тъй като държавата, която държи 51% от дружеството не зачита мнението на останалите общини. Освен, че не ни зачита, тя бърка и в джоба ни и пътят е обособяване на самостоятелно ВиК за Шумен, каза Костов.

Според Иван Йонков ВиК трябва да отговори на два въпроса – има ли анализ как ще се отрази инвестицията на работата и финансовото състояние на дружеството и каква ще бъде цената на водата след приключването на проекта, тъй като по закон тя може да бъде до 2,5% от месечния доход на едно семейство. От друга страна Йонков подчерта, че ако ВиК не бъде финансиран през този заем, има риск водният проект да бъде провален, но при условие, че държавата държи 51% тя ще реши в своя полза въпроса. Според Йонков излизането от Асоциацията на водите в този момент е неблагоприятно за община Шумен, защото ще означава провал на проекта, тъй като за отпускането на средства за пречиствателната и довеждащия водопровод условието беше да се учреди Асоциация. Докато не бъде завършен проектът, да се видят резултатите и, ако проблемите продължат, на по-късен етап може да се мисли и за създаване на общинско ВиК, каза Йонков.

Коментари

  • Водолюбива паткъ юли 28, 2022 в 1:07 pm

    Пак шъ смучим кал шуменци,след като сме пратили водоплаващи птици в общинския съвет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *