Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Не достигат реаниматори

Ситуацията е критична, при нарастващия брой на заболели от Ковид-19 съществува опасност да няма кой да ги лекува. Така областният управител проф. Стефан Желев определи на пресконференция днес ситуацията в областта във връзка с развитието на пандемията. Според директора на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов болницата е част от националната сигурност, тъй като е единствената, осигуряваща спешна помощ с разкрито ковид отделение и изпитва сериозни затруднение. От обявените за ковид лечение 85 легла, вече са запълнени 62, което е наложило да бъде разкрит още един сектор във второ вътрешно отделение, както и да бъде разкрито ковид отделение в Нови пазар. Има три ковид отделения, но персоналът не достига, заяви д-р Костов по време на брифинга.

Към момента заразените медици в МБАЛ са 19, в КОЦ – 9, в кардиологичната болница „Мадара“ – 1 и 1 в центъра за спешна помощ във Върбица. Не достигат реаниматори, тъй като от 9 в МБАЛ двама са извън строя, на трети е взета проба, която вероятно ще се окаже положителна, изрази тревогата си д-р Костов. Това наложи Общинският щаб на днешното си заседание да вземе решение да бъдат  командировани по един реаниматор от КОЦ и от кардиологичната болница „Мадара“, които ще работя само в ковид-отделението, без да имат достъп и да изпълняват дейности едновременно и на основните си работни места, уточни областният управител. Такива командировани ще има и вътре в отделенията в МБАЛ, но според  д-р Костов засега среща разбиране и няма откази или негативни настроения сред колектива. Предстои сериозна вълна от заболели и трябва адекватни мерки, за да можем да поемем нуждаещите се от лекарска помощ, каза д-р Костов.

За да бъде ограничено пренасянето на вируса, по решение на Областния щаб за борба с пандемията от днес се преустановяват масовите мероприятия на открито и закрито, касаещи основно пенсионерските клубове и различните празници и тържества по селата, където се създава благоприятна среда за разпространение на вируса. На закрито продължава да се спазва изискването за отстояние на 1,5 метра един от друг и носене на маска. Маската остава задължителна и при движение по тържищата и пазарите, където контролът ще бъде засилен. За читалищните мероприятия се отнасят разпоредбите на министъра на здравеопазването, регламентирани в неговата заповед.

Към момента по данни на РЗИ, представени от д-р Пепа Калоянова по време на брифинга, общият брой на заболели от ковид-19 в областта е 487, като активните случаи в момента са 179. Пациентите са на възраст от 17 до 75 години. Според РЗИ ситуацията в училищата е овладяна в сравнение с други области. Към момента има засегнати 3 училища – 3-ма учители са под карантина, но паралелките, в които са преподавали, продължават учебните си занятия, тъй като учителите не са имали контакти с тях през дните,  когато е установено заболяването им, уточни д-р Калоянова.

 

Коментари

  • Витлиемова октомври 14, 2020 в 2:42 pm

    Димитър Костов нали е реаниматор. Да хваща респиратора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *