С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Мерки срещу нерегламентираните сметища

Община Шумен ще достави в големите села допълнителни контейнери за строителни отпадъци и за обемисто домашно обзавеждане, за да се прекрати порочната практика за изхвърлянето им на нерегламентирани площи. Това съобщи на пресконференция днес кметът на община Шумен проф. Христо Христов и припомни, че в проектобюджета на общината са заложени 100 000 лв. за премахването на такива сметища. Наясно сме, че тези средства може да не стигнат, но имаме готовност да осигурим допълнително финансиране при актуализацията, каза кметът.

Той подчерта, че рисковото замърсяване и броят на нерегламентираните сметища се разраства, което създава напрежение сред жителите на общината. Вече са постъпили сигнали от кметовете на селата Ивански, Дибич, Салманово, Мараш, Васил Друмево и Ветрище и на база на тяхната информация, общината е предприела тези стъпки. Освен предвидените средства през пролетта ще бъде направен оглед за конкретизиране на проблема и местата целево ще бъдат посочени на почистващите общински фирми. Според зам.-кмета арх. Николай Симеонов освен допълнителните контейнери, ще бъде актуализиран и графикът за събиране на битовите отпадъци, а с въвеждането на системата за разделно събиране на биоразградимия отпадък, ще се намалят значително количествата изхвърляни на нерегламентирани места.

Според кмета на Дибич Юлиян Андреев в селата близо до града населението се увеличава, строят се нови къщи, ремонтират се стари и отпадъкът е наистина голям. Но неговите наблюдения сочат, че местните жители спазват правилата, а нарушителите са в повечето случаи външни фирми от областния град. Вместо да закарат строителните отпадъци на сметището в Златна нива, разтоварват в района на Дибич, оплака се Андреев и допълни, че една сутрин са намерили цял камион нови платове, изхвърлени на бунището. Изхвърлянето обикновено става през тъмната част на денонощието, каза Андреев и коментира, че в района на новия екарисаж пък било пълно с брони на автомобили, които никой не изкупува и не е предвидено място за тяхното предаване.

Назначените във всяко село по един работник от ОП „Чистота“, освен за почистването на района, отговаря и за отварянето и затварянето на контейнерите за строителни отпадъци. Сега ще им бъде възложен още един ангажимент – да осъществяват контрол през светлата част на деня. Наясно сме, че установяването на нарушителите трудно се доказва, но констатациите ще бъдат изпращани на контролните органи.

Предстои обявяване на поръчка за избор на нов изпълнител за извозване на битовите отпадъци по селата, планира се и увеличаване на контейнерите за битови отпадъци, каза кметът.

Освен сигнали от кметовете на селата в общината е получен сигнал и от РИОСВ за нерегламентирани сметища в района на платото.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *