Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Неоткрити надежди

На 12.12.2019г. от 18.00 часа в НЧ ,,Добри Войников“, ще бъде представен театрален спектакъл ,,Цветята на малката Ида“ по едноименната приказка на Х. К. Андерсен. Организатор на събитието е сдружение „ Сияйна зора“, а актьорите в него са  младежите от  Дневен център с. В. Друмев община Шумен. Спектакълът се реализира по спечелен проект ,,Тук сме“ към фонд ,,Култура“ от СНЦ ,,Сияйна зора“.

Идеята на проекта е от една страна да създаде естетически завършен и качествен спектакъл, напълно доближаващ се до обикновените спектакли, в които децата да покажат пред публика своите възможности в театралното и танцово изкуство. Напътствия в своите първи стъпки като актьори младежите от ДЦДМУ с. В. Друмев получиха от  Кристиана Бояджиева- театрален режисьор, която има опит при работа с  хора с увреждания. Заедно с екипа от ДЦДМУ  с. В. Друмев  и представители на сдружение „ Сияйна зора“ те репетираха в продължение на почти три месеца.

В подкрепа на малките актьори в спектакъла ще вземат участие  балерините от група „ Фантазия“ към Балетно студио при НЧ „ Д. Войников“ гр. Шумен с преподавател Наталия Митева. Зрителите ще видят и актьорът Явор Костов- Яша, актьор към Ловешкия Драматичен театър с чието партньорство се реализира спектакълът. Зрителите ще имат възможността да се насладят на една феерия от цветове, звуци и танци. Реализирането на този проект е пример за развиване на възможностите на децата със специални потребности.

„Дневният център в с. В. Друмев е един от малкото центрове за соц. услуги в страната, който ще представи театрален спектакъл, поставен от действащ театрален режисьор, нещо което подобрява качеството на сценичната изява, доказва, че при подходяща подкрепа и с постоянство  изкуството спомага за намаляването на изолацията на хората с увреждания, спомага за запазването на тяхното достойнство, а представянето на възможностите им допринася за промяна в нагласите на обществото. Това е в полза на твърдението че хората с увреждания също биха могли да участват в инициативи свързани с културата и творчеството и дори да създават оригинални  сценични продукти- нещо което в бъдеще ще се окаже най- добрата възможност за социалната им интеграция и включване в обществото“, коментира Денка Стоянова от Сдружение „Сияйна зора“.

Сдружението благодари на Кристиана Бояджиева- създател на групата за Алтернативен театър, която е  първа по рода си в национален мащаб по линия на интеграция на хора с увреждания чрез изкуство.  Тя участва в поставянето на спектакъла „ Моят живот. Да имаш ляв палец”, който е по сценарий и с участието на  човек с голяма степен на увреждане. Спектакълът взема първа награда в Скопие за новаторство. Бояджиева обучава студенти с увреждания в актьорско майсторство в НБУ.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *