С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Нелегални чужденци

Строителството на завода се бави, но “Камбро озей БГ” започна производство в цех в кв. Тракия.

Гражданин на Република Турция е бил установен да работи нелегално в производството на един от най-новите инвеститори в Шумен – “Камбро озей БГ” по време на проверка на инспекцията по труда през октомври м. г. За нарушението фирмата е била санкционирана с глоба в размер на 2500 лева, а вчера съдът в Шумен е намалил санкцията на 2000. Това е поредното нарушение от този тип на чужд инвеститор, преди това за работещи без разрешение у нас командировани чужденци беше глобена фирма от Нови пазар.

Строителството на завода на компанията “Камбро” в индустриалния парк се забави, но меджудременно производството стартира в обучителен център в Промишлена зона източно от кв. Тракия с цех за производство на ламинирани табли за сервиране. При извършена проверка на 6 октомври м. г. по спазването на трудовото законодателство инспектори от Дирекция “Инспекция по труда” в Шумен установили гражданин на Република Турция с 90-дневна виза “С”. След проведен разговор с лицето станало ясно, че е командировано в “Камбро озей пластик” като обучаващ от 2 октомври до 13 октомври с работно време в интервала от 09.00 часа до 17.00 часа – „от време на време“. Основните му задължения били проверка на продукцията и обучение на персонала, с размер на заплатата 3000 турски лири (дневно по 100 турски лири). Чужденецът представил и командировачна заповед.

След направено запитване от страна на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” до Агецията по заетостта на Република България станало ясно, че на командирования до обучава работници чужденец, гражданин на Република Турция не е издавано разрешение за достъп до пазара на труда във връзка с осъществяване на трудова заетост като нает по трудово правоотношение в т.ч. за лице, преместено при вътрешнокорпоративен трансфер или като командирован специалист по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Не бил и регистриран за за извършване на краткосрочна заетост в рамките на предоставяне на услуги, а от страна на „Камбро озей БГ“ ЕООД в Агенцията по заетостта не са постъпвали заявления за разрешение за достъп до пазара на труда или декларации за регистрация на краткосрочна заетост на работници, граждани на трети държави.

 

В резултат на проверката на “Камбро озей БГ” било издадено наказателно постановление за 2500 лева. От дружеството обжалвали и съдът преценил, че глобата трябва да е в размера на минимума – 2000 лева.

Две глоби в размер на 2000 лева са били наложени от Инспекцията по труда и на шуменската фирма “Попов и С.И.Е”, след като в шивашки цех на ул. “Преслав” били изловени граждани на Република Молдова, пристигнали в страната за краткосрочно пребиваване на частно посещение. Вместо да разглеждат хубостите на България, молдовеците бил спипани от служители на Инспекцията по труда в Шумен да гладят панталони в цеха, т.е. да изпълнява трудови функции. Чужденеците имали сключени с “Попов и С.И.Е” договори за ученичество, но без разрешение за работа и без регистрация в Агенцията по заетостта, т.е. без официален достъп до пазара на труда в България. И двете глоби са потвърдени от съда в Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *