С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Нека управлява законът, а не човекът

Досегашният кмет, който изкара два успешни мандата Любомир Христов връчи кметската огърлица и ключа на Шумен на новоизбрания кмет проф. Христо Христов.

Нека управлява законът, а не човекът, тази максима областният управител проф. Добромир Добрев отправи към шуменските общински съветници, които свика на днешната първа за мандата сесия на новия Общински съвет. Тя бе открита под звуците на химна на Република България, на ЕС и на Шумен.

Проф. Добромир Добрев пожела на съветниците: Нека управлява законът, а не човекът!

„Днешната дата – 10 ноември – е сакрална дата на завръщането към класическите ценности на демокрацията – живот, свобода и частна собственост. Този общински парламент е въплъщение на свободната воля на гражданите, те имат това, което заслужават. Аз ви пожелавам да останете в полето на правото и понеже виждам много юристи, съм сигурен, че това ще стане, защото правото е това, което дава възможност в града да управлява законът, а не човекът“, каза в приветствието си проф. Добрев. Той пожела здраве и успешен мандат на съветниците, а към новия кмет, като към стар и добър колега, се обърна на лично име, пожелавайки му успех във всичките му благородни начинания, да не забравя сбирките на любимия си отбор и да не забравя думите от песента на ливърпулската четворка: „През бурята трябва да вървиш с високо вдигната глава“.

Правото да открие първата сесия на новия Общински съвет в Шумен се падна на Николай Калев от БСП за България.

След това председателят на Общинската избирателна комисия Биляна Пейчева връчи на всички избрани клетвени листове, които те подписаха.

Сесията бе открита от най-възрастния общински съветник Николай Калев, който прочете клетвата, в която кметове и общински съветници заявиха, че ще спазват закона и ще се ръководят от интересите на гражданите.

Досегашният кмет Любомир Христов връчи на своя наследник проф. Христо Христов кметската огърлица и ключа на града. „Доверието е и голяма отговорност, направете така, че хората да ви повярват, загърбете егото си, работете за нашите граждани. Благодаря на досегашния екип на общинската администрация, на колегите, с които постигнахме всичко това.

Пожелавам ви много здраво да работите за Шумен, да работите за нашите деца“, каза в емоционално обръщение Любомир Христов. „Благодаря за силната подкрепа на съгражданите ми, благодаря за доверието. Това е най-ценното нещо, което получих на този вот и трябва да го оправдая. Няма да загърбя нито един проблем или идея, която сте ми споделили по време на срещите ни. Ще работя за чиста, подредена и благоденстваща община. Ситуацията е сложна и вярата, че доброто бъдеще е в състояние на изчакване, на търпение, няма да трае дълго. Днес сме под погледите на всички шуменци и ние сме част от разрешаването на проблема. През диалог, аргументи и действия да постигнем нов подход в работата между общинската администрация и гражданите при вземането на решения за града. Вярвам, че имаме възможност да реализираме тези въпроси, водещи към просперитет. Това е и желанието на гражданите, а постигането е възможно с полагане на усилия от всеки от нас“, каза в първото си изявление пред гражданите на Шумен новият кмет проф. Христо Христов.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов прие огърлицата и ключът на града и обеща да работи за просперитета на гражданите и града.

Съветници изслушаха с уважение и на крака трите химна на РБ, ЕС и на Шумен.

От името на групата на Левицата адв. Веселин Пенчев пожела успешен мандат на всички и отчете, че групата им има допирни точки с намеренията на проф. Христов. „Проблемите са много и не търпят отлагане. Шуменци казаха, че искат промяна, гражданите са нетърпеливи, очакват бързи решения и няма да има толеранс. Ще следим за спазване на интереса и ще защитаваме предложенията на гражданите. Затова кметът и екипът му трябва да покажат дела“, каза Веселин Пенчев. Той припомни обаче, че трябва да се помисли и да се направят анализи за онези 3-ма от 4-има, които не излязоха да гласуват.

Съветникът от Възраждане Ивайло Обретенов, който бе кандидат за кмет на Шумен и този път бе верен на партията си – демонстративно  остана седнал, докато звучеше химнът на ЕС.

Албена Иванова от ГЕРБ изрази надежда за успешна съвместна работа с новия кмет и екипа му. „Днес е необходимо много енергия да изпълним всички задачи. Трябва заедно да направим така, че хората да останат удовлетворени, да проявим единство, да изградим една нова визия на нашия дом, да покажем, че можем да бъдем заедно. Готови сме да се борим за нашите приоритети и да продължим започнатото“, каза Албена Иванова-Неделчева.

От името на групата на ДБГ Владимир Йолов накратко обобщи: „Станахме служители на обществото. Да забравим изборите, да подхождаме добронамерено“, пожела той.

„Нека да бъдем искрени в намеренията си и чисти в делата си“, най-кратък и точен бе адв. Метин Джамбазов от ДПС.

Приветствие от групата БСП за България поднесе и съветникът Иван Йонков. Той заяви, че групата твърдо подкрепя проф. Христов и начертаните от него приоритети.

Адв. Ася Аспарухова бе избрана отново за председател на новия Общински съвет в Шумен.

Като втора точка от дневния ред съветниците направиха таен избор за председател на Общинския съвет. Предложенията бяха за досегашния председател, сега представител на групата на ПП-ДБ адв. Ася Аспарухова и адв. Ивайло Илиев от ГЕРБ. След тайното гласуване „за“ Аспарухова гласуваха 28 от 39-те съветници в залата, в урната имаше и 3 недействителни бюлетини. За Илиев гласа си дадоха 8 съветници.

След избора Ася Аспарухова благодари за оценката. „Благодаря за гласуваното доверие. Надявам се през следващите 4 години да работим с разум и диалог и премахнем противоречията. Нека в края на мандата да се гордеем с добре свършената работа за благото на Шумен“, каза Аспарухова.

Следващото заседание на новия Общински съвет, което ще бъде вече ръководено от адв. Ася Аспарухова, ще бъде на 30 ноември, четвъртък.

Имената на общинските съветници можете да видите ТУК. Единственото разместване е в групата на БСП за България, където на мястото на избрания за кмет Христо Христов влиза Николай Калев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *