Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

На Зарезан у преславяни

С утринно богослужение, Света божествена архийерейска литургия, конкурс за баш винар и ритуал по зарязване с водосвет ще премине в петък църковно-народният празник на Трифоновден във Велики Преслав. От общинската администрация канят жителите на града и на съседните селища и общини на големия празник.

“Празник обичан и тачен е денят на Трифон Зарезан във Велики Преслав. Преславци са трудолюбиви, с любов отглеждат грозде и с майсторлък правят хубаво вино. Всяка година на 14 февруари лозари, винопроизводители, граждани и гости се събират на градския площад. Признание за труда на всички, свързани с лозята и виното, е специално подготвената програма – коктейл от песни, танци, дегустации на вина и ракии представени от Народните читалища в общината. Бъчва с вино, предоставено от „Винекс Преслав” АД вдига градуса на настроението.” – разказа пред Шмоко.бг пресаташето на община Велики Преслав Дарина Минева.

Специален момент от празника е награждаването на победителите в местния конкурс за домашно бяло и червено вино. Лауреатите на тазгодишното състезание ще получат по традиция титлата “Баш винар” и предметни награди.

Същинското зарязване ще бъде на лозов масив край града, където Трифон Зарезан ще отправи пожелания да се роди хубаво грозде и от него да стане още по-хубаво вино, а вселбата продължава и след това.


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *