С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,082

На добър час, студенти!

„Бъдете непримирими, възмущавайте се от несправедливостта и беззаконието, от подмяната, от шайките, от липсата на прозрачност, отчетност и отговорност. Бъдете непримирими, когато срещнете агресивното невежество. Не се оставяйте да ви заблуждават и манипулират. Винаги бъдете безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще и бъдещето на България. И помнете, че университетът  не е само пространство на знанието, университетът е пространство на свободата. Затова, бъдете свободни в мислите и делта си. Това е вашата битка за България. На добър час!“. Така президентът Румен Радев приветства първокурсниците в първия учебен ден на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, чийто гост бе днес държавният глава.

В словото си президентът подчерта, че би искал да види нова трансформация на българското образование, която да го превърне от система за преподаване, наизустяване и възпроизвеждане, в система, която да създава личности, натрупали знания и компетенции да се справят с предизвикателствата на съвременния свят и определи  това като гаранция за успеха на нацията.

На официалната церемония за откриването на акад. учебната година присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, депутатите Иван Иванов, д-р Нигяр Джафер и Хамид Хамид, акад. Дамян Дамянов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев и др. официални гости.

Ректорът на Университета проф. Георги Колев приветства първокурсниците и им пожела на добър път. Тази година във висшето училище ще се обучават 1141 първокурсници, в 21 професионални направления, в  80 магистърски и 60 бакалавърски програми.

Проф Колев подчерта, че за първи път от създаването през 1964 г. като филиал на Софийския университет,  в университета присъства  държавен глава на откриване на учебна година. Ректорът пожела “На добър час!” на първокурсниците, на абсолвентите успешен финал, а на колегите си да са все така всеотдайни и да имат успешна научна кариера.

Преди официалната церемония Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с отци от шуменските храмове, отслужи водосвет за здраве.

Под звуците студентския химн първокурсниците положиха клетва и целунаха знамето на университета.

След официалната церемония президентът Румен Радев посети Центъра за преодоляване на терористични атаки, Центъра за предотвратяване на кризи, бедствия и аварии, създаден със съдействието на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в България, както и „Център Сименс“. Президентът разговаря и с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев.

В лаборатория “Интерактивна система за сигурност”.

Специализиран кабинет “Ситуационен център за управление на кризи”.

Кабинет “Програмиране и управление на промишлени микроконтролери”.

Коментари

  • Varg септември 10, 2018 в 2:20 pm

    А пък най-накрая си правихме фотосесия с него 10 минути 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *