Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Находките на Преслав

Излезе от печат новият каталог на Археологически музей “Велики Преслав”. В него са представени най-значимите находки от експозицията на музея. Съставител и редактор на каталога е д-р Александър Горчев, автори на текстовете и анотациите: д-р Александър Горчев, Димитър Димитров, Кремена Стоева, Пламен Славов, д-р Радостина Георгиева. „Каталогът съдържа 70 стр. и е изцяло дело на музейните служители, археолози, историци. В него е събрано на едно място историята, археологията и представлява интерес не само за специалистите, а и за любителите туристи, с богатата си археологическа и историческа информация за всеки един елемент“, каза директорът на музея д-р Александър Горчев.

Каталогът е реализиран от Археологически музей “Велики Преслав” с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект “Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии”.

Изданието е посветено на 150 години от рождението на Йордан Господинов и 115 години археологическо дружество „Тича“ и музейно дело във Велики Преслав.

Под мотото на тези годишнини ще преминат през следващата 2022 г. всички инициативи на музея. “Ако пандемичната обстановка позволи, през месец май планираме научна конференция, посветена на IX – X век – Средновековен Преслав, която да приключи с издаването на том IX на сборника „Преслав“. Ако обстановката не позволява, ще проведем дискусията онлайн“, разкри плановете си д-р Горчев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *