С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Напусна ни доц. д-р Стефка Калева

С дълбока скръб съобщаваме, че на 9 ноември 2023 г. ни напусна нашият колега и всеотдаен учител на поколения студенти русисти доц. д-р Стефка Калева, съобщават от пресцентъра на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Доц. д-р Стефка Калева е родена на 13 януари 1961 г. в град Нови пазар. Започва висшето си образование във Висшия педагогически институт в Шумен, но завършва с отличие в Кубанския държавен университет, Краснодар, СССР. На 16 ноември 1988 г. е назначена за асистент по практически руски език на филолози във ВПИ. От 01.12.1992 г. е преназначена за старши асистент, а от 18.06.1997 г. – за главен асистент. На 02.10.2002 г. Висшата атестационна комисия й присъжда образователната и научна степен доктор за защитата на дисертационен труд на тема Семантичната категория размерност и средствата за нейната репрезентация в съвременния руски литературен език. На 18.08.2008 г. ВАК й дава научното звание доцент. Била е ръководител на Катедрата по руски език (2012-2016 г.), заместник-декан на Факултета по хуманитарни науки по акредитацията и качеството на образованието (2008-2016 г.), заместник-ректор по акредитацията и качеството на образованието (2015-2023 г.) на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Специализирала е в Московския държавен университет и в Института за руски език „А. С. Пушкин“. Преподавала е в гр. Лодз, Полша. Автор е на монографии, студии, десетки статии, учебници и учебни помагала. Член на Съюза на учените в България и на Дружеството на русистите в България.

Прецизна и отдадена на работата си, учен с изявени интереси в областта на функционалната граматика, теорията на превода, когнитивната лингвистика и лингвокултурологията.

Доц. Калева бе всеотдаен и изключително ерудиран човек, блестящ ум. Отличен администратор.

Добър учител и приятел.

Готова винаги на всеки да помогне, да съпреживее и да намери най-доброто решение за благото на всички.

Искрени съболезнования за тежката загуба на доц. д-р Калева до близките изпраща и екипът на Шмоко.бг. Светъл да е пътят й!

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *