Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Асистенти и помощници

Заместник-кметът д-р Светлана Маркова (първата вляво) представи социалната услуга

Нова социална услуга, този път като държавно делегирана дейност, стартира от 1 февруари в община Шумен. Тя е продължение на приключилия в края на миналата година проект „Подкрепа за независим живот“. По новата социална услуга ще бъдат наети 80 лични асистенти и домашни помощници.

Документи за работници като лични асистенти или домашни помощници се приемат до 6 февруари от от 9 ч. до 16 ч. в Центъра за почасови услуги, на 6 етаж в сградата до театъра. Към заявленията за започване на работа трябва да бъдат приложени копие на лична карта, медицинско свидетелство, свидетелство за съдимост, копие на диплом, трудова книжка. Наетите работници ще получават минимална работна заплата, а разчетената месечна сума за заплати е в рамките на 51 000 лв., уточни на пресконференция днес зам.-кметът по социални дейности и здравеопазване д-р Светлана Маркова. Тя заяви, че подборът на новите асистенти и помощници ще се прави на основа на оценките, които са получили за работата си по предходния проект.

 

 

След 15 февруари кандидатите за потребители – досегашни или нови – също трябва да подадат документи в Центъра.

Проектът ще продължи до края на годината.

Предходния проект, който стартира през 2015 година, започна с 200 потребители и с бюджет 499 830 лв. През 2016 г. от реализирани икономии държавата разпредели на община Шумен още 375 000 лв. и общият бюджет на проекта стана 874 830 лв. Преминалите потребители през периода на изпълнение на целия проект са 514 лица, а заетите служители – 162, от които 66 на длъжност „домашен помощник“ и  96 лица на длъжност „личен асистент“, уточни по време на пресконференцията ръководителят на проекта Катя Крумова. Услугата бе предоставена на територията на град Шумен и в 18 села на Община Шумен.

Д-р Маркова коментира, че по време на реализацията на проекта е имало потребители, които са били лишени от услугата заради използването на домашните помощници като прислужници и изрази надежда, че подобни случаи в новия проект няма да има.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *