Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 585

Награди от Белград

С първа награда от Международния конкурс International Music Competition Belgrade в Сърбия „се завърна“ 10-класникът от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен Симеон Божилов. Пианистът „пътува“ до Белград виртуално, онлайн и не е нарушавал нито за миг забраните и ограниченията, наложени от корона-карантината.

Учениците на пианистката Жанета Кацарова Симеон Божилов, Елия Учкунова (4 клас) и Виктор Братоев (10 клас) за първи път участваха в онлайн музикален конкурс.
Направили записите през първите дни на март и веднага дошъл коронавирусът. Всички конкурси в България били отменени, така станало и с останалите европейски страни.
Учениците от „Савата“ зачакали резултатите в домашни условия „под карантина“.

Добрите новини дошли във вторник. Освен първото място на Симеон Божилов, Елия Узунова извоювала втора награда в категорията “Солови изпълнители”, а клавирното дуо Виктор Братоев – Симеон Божилов се класирали втори в категория “Ансамбли”.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 299 състезатели от 28 държави. Международно жури от Франция, Израел, Китай, Полша, Русия оценява онлайн участниците, като трябва да се подчертае, че в журито няма българско участие. Организаторите на този престижен музикален форум казват, че това е безкрайно пространство, което дава възможност на ученици, студенти и музиканти да се състезават без ограничение на възрастта директно в Интернет.

От създаването си през 2010 г. до 2019 г. на онлайн конкурса се състезават над 9 000 участници от 49 държави и 593 града. Общият брой гледания на конкурсни изпълнения от 2010 г. надхвърля 8 милиона! Според тези показатели онлайн конкурсът се превръща в един от лидерите сред международните музикални конкурси в света.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *