С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Награда за Археологически музей Велики Преслав

Археологическият музей във Велики Преслав получи престижния приз на наградите „Наследство“ за 2023 г. на Сдружение „Български музеи“. Той бе отличен в категорията “Събития и работа с публики” за проекта “Новото сияние на Симеоновия Златен век”, по който бяха изработени 3D холограмни изображения на цар Симеон Велики и епископ Константин Преславски. Визуалната реализация на проекта привлича все повече туристи и по различен, необичаен начин, създава представа за времето и разказва за личностите, извели България до своя Златен век.

Наградата „Музей на годината“ отиде при РЕМО “Етър”, а наградата за „Образователна инициатива“ – в РЕМ Пловдив.

Оценките в различните категории бе поверено на жури от хабилитирани научни работници и преподаватели с председател проф. Вася Делибалтова от Софийски университет.

Екипът, сътворил проекта, начело с д-р Александър Горчев.

Наградите “Наследство” на Сдружение “Български музеи” са учредени през 2016г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година, както и за принос в съхранение и популяризиране на културното наследство на България“, коментира директорът на Археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев и допълва, че това е първата голяма награда в общността, която музеят във Велики Преслав получава. „Преди две години бяхме удостоени с наградата на Министерството на културата за „Образователни програми“ и сега – за „Събития и работа с публики“. Удовлетворен съм и съм изключително благодарен на екипа на музея, както и на екипа на проекта за това, че направиха нещо различно, което привлича вниманието и увеличава посещенията на туристите. Миналата година музеят бе посетен от близо 35 000 туристи, а тази година, след това признание, очаквам броят им да се увеличи още повече“, коментира д-р Горчев.

Официалното връчване на наградите ще бъде на 2504.2024 г. в Пловдив на форум на музейните работници от цялата страна.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *