Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Мюзикъл от Бургас

“Целуни ме Кейт!“ е мюзикълът, с който Държавна опера – Бургас гостува на шуменска сцена. Спектакълът е на 11.03. от 19,00 ч. в голяма зала на ДКТ „В. Друмев“, съобщават от пресцентъра на театъра.

„Целуни ме, Кейт!” (с оригинално заглавие “Kiss me, Kate!”)  е мюзикъл, написан през 1948 година от съпрузите Бела и Самюъл Спивак, именити холивудски сценаристи и автори на пиеси, по музика и стихове на Коул Портър, един от най-значимите американски композитори.  Ненадминатото либрето на „Целуни ме, Кейт!“, излязло изпод перото на съпрузите Спивак, е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир. Произведението има и друг източник на вдъхновение обаче – придобилата епичен статус битка и на сцената, и извън нея на актьорите, а в живота – съпруг и съпруга Алфред  Лунт и Лин Фонтане, по време на снимачния период на филма „Shrew” (“Опърничавата“, 1935), на която става свидетел бъдещият бродуейски продуцент Арнолд Сент-Субър.  Тъкмо Сент-Субър е човекът, който през 1947 година помолва Спивакови (преживяващи по онова време собствените си брачни неволи) да напишат сценария; те пък от своя страна се обръщат към Коул Портър да сътвори музиката и песните. Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме, Кейт!” (предшествана от продължил 3 седмици и половина „тестов” период във Филаделфийския „Шуберт Тиътър”, започнал на 2 декември 1948 г.) се състои на 30 декември 1948 година в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1 077  изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм, а оригиналният актьорски състав включва Алфред Дрейк (Фред Греъм/Петручио), Патриша Морисън (Лили Ванеси/Катарина), Лиза Кърк Лоис Лейн/Бианка) и Харолд Ланг (Бил Калхоун/Лученцио).

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най -добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак цели две награди   „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето, и се запомня завинаги като техният най-голям успех. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

Диригент- постановчик е Цанислав Петков, режисьор – постановчик Александър Текелиев, сценография и костюми – Денис Иванов, хореография – Желка Табакова, диригент на хора – Невена Михайлова, концертмайстор- Йордан Ковачев, пом. режисьори- Лина Пеева, Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *