Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Мътница: Бедствено положение

Кметът Любомир Христов обявява бедствено положение в кв. Мътница от 8 часа утре сутринта.

Бедствено положение от 8 часа сутринта на 24 септември обявява в кв. Мътница кметът на Община Шумен Любомир Христов. Пред репортери Христов уточни, че срокът на бедственото положение ще бъде 7 дни. Добрата новина за жителите на квартала е, че незабавно започва работата по възстановяване и въведеждане отново в експлоатация на дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“.

Ще се възползваме от възможността, предвидена при бедствено положение да ускорим максимално процедурата по намиране на изпълнител и възлагане на възстановителните работи, коментира Любомир Христов. Финансирането е осигурено по линия на водния холдинг, а при оптимален вариант изпълнител трябва да бъде осигурен в близките 14 дни. Предварителните разчети показват, че технологичното време, необходимо за въвеждане на дълбокия сондаж в експлоатация и осигуряването на вода за жителите на Мътница е ок. месец и половина. Така за първи път от водната криза в квартала има определен времеви хоризонт за нейното разрешаване.

До подобен ход на нещата се стигна след среща на кмета Любомир Христов миналата седмица с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с изпратеното от общината писмо в министерството с искане за отпускане на финансови средства за решаване на проблема с водоснабдяването на кв. „Мътница“. В работната среща тогава участваха бившият шеф на ВиК – Шумен Илиян Илиев и Иван Иванов, които сега са в  ръководството на държавната компания, областният управител на Шумен Стефан Желев, кметът на Община Шумен Любомир Христов и управителят на „ВиК Шумен“ Жанета Георгиева – Панайотова.

За да се реши проблемът за кв. „Мътница“, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ ООД в Шумен.

Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още други шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на гр. Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%.“

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *