С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Мъртво стадо

Сн.: “24 часа”

Стадо от 30 кози било покосено от бърза и мъчителна смърт, минути след като яло царевица с пестициди в двора на ТКЗС-то в село Енево, общ. Нови пазар, в събота по обед. Повечено от животните нападали направо до храната, десетина беряли душа в обора.

Стопанинът на стадото Мартин Маринов от Нови пазар твърди пред в. “24 часа“, че третираната с пестициди царевица била изхвърлена безотговорно в двора на бившата земеделска кооперация от неколцина местни арендатори, които държели двора под наем.

Според него чувалите с отровна царевица, която не става за посев, е била изхвърлена още през есента в разградения стопански двор. През зимата обаче чувалите са се разкъсали, царевицата се разпиляла и козите лесно я намерили напът за пасището.

Стопанинът изчислява загубите си на около 20 000 лева. Стадото било селектирано от млекодайни породи, всяко животно – с родословно дърво, регистрирано и маркирано.

Полицаи от Нови пазар са иззели от мястото около 10 чувала със същото зърно. Фадрома е разровила терена в търсене на още количества. Намерени са и бутилки от отровата.

На някои животни е направена аутопсия от ветеринарен лекар, която е показала, че причина за смъртта на козите е именно отровната царевица. Шепа от нея била достатъчна да убие животното за минути, “удря” го право в мозъка и парализира нервната система.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *