Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 813

Музеят на Кошут на 70

Снимка от откриването на къщата-музей на 21 ноември 1949 година. Държавен архив – Шумен

 

Снимка на къщата на х. Димитраки х. Панев в Шумен. През 1894-1850 г. в нея е пребивавал водачът на унгарската демократична революция Лайош Кошут. Сега е музей “Лайош Кошут”.

Утре, 20 ноември, в 17,30 часа в къща музей „Лайош Кошут“ ще бъде отбелязана 70-годишнината от нейното създаване. Датата съвпада и със 170-та годишнина от пристигането в Шумен на унгарци и поляци, под предводителството на Лайош Кошут и Юзеф Бем.

Програмата ще бъде открита от градския духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Георгиев. Ще бъде представена документалната изложба „Къща музей „Лайош Кошут“ – културен мост между две държави“. Експозицията проследява историята от основаването на мемориалната къща на унгарския революционер до наши дни.

Музеят е открит на 21 ноември  1949, на стогодишнината от пристигането в Шумен на Лайош Кошут. Музейната сбирка е подредена в къщата на хаджи Димитраки хаджи Панев, където е живял като емигрант Кошут от 21 ноември 1849 до 16 февруари 1850 година.

През 1968 г., с финансово участие от страна на тогавашната Народна република Унгария, е завършена нова изложбена зала, която е открита тържествено на 21 март 1969 г.. Музеят се дели на две части – битова и експозиционна.

По повод годишнината графики на шуменската художничка Милица Козарева (правнучка на хаджи Димитраки хаджи Панев, в чийто дом е приет унгарският революционер) са включени в детска книжка, която също ще бъде представена.

В програмата на събитието се предвижда още жива картина „Среща с Лайош Кошут“.

Унгарската държава ще бъде представена от директора на Унгарския културен институт в София – г-жа Сандра Мишкеди.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *