С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Мораториумът пак не мина

Мораториумът против сечта на дървета в Шумен, поискан от съветника Добромир Драев, отново не мина. Комисията по екология и селско стопанство единодушно го отхвърли. Със „за” гласува само вносителят.За пореден път той защити нуждата от сериозни регулационни процеси, които да предотвратяват безразборната сеч на живи дървета. Драев заяви, че не приема отговора на Общината в частта му, в която се обяснява, че сечта на орехите по пътя за Мараш е станал по искане на КАТ и Агенция „Пътища”. „На този път е станала само една катастрофа, но забележете, при движение на автомобила със 145 км/час. В каквото и да беше се блъснал, резултатът щеше да е един и същ. Агенция „Пътища” пък няма никакво отношение, защото този път не е неин”, коментира ситуацията Драев. Съветникът обясни, че мораториумът ще направи сеченето по-труден и контролиран процес и напомни, че от него се изключват опасните дървета.

Зам.-кметът Боян Тодоров заяви, че няма смисъл от мораториум, защото твърденията, че е застрашена зелената система са неверни. „ Премахването на дървета не се върши самоволно, решенията се вземат от специалисти”, подчерта Тодоров и заяви, че мораториумът ще навреди на инвестиционния климат в града. „Има много издадени разрешителни за строителство в частни имоти, при което ще се засегнат дървета. Какво да направим – да забраним строителството ли?”, попита риторично Тодоров. Той припомни, че кметът Любомир Христов е издал заповед за назначаване на комисия от специалисти, която всеки понеделник в 10 ч. ще се събира пред общината и ще обхожда и оглежда дърветата, срещу които има жалби от граждани. Първият оглед на комисията ще бъде на 23 юли, уточни председателят на екокомисията Димитричка Недева и покани журналисти и граждани да проследят работата на специалистите. За всяко дърво ще има отделно решение, коментира Недева.

Показано бе и писмо на министър Порожанов с отговор до Драев, в което на практика не се казва нищо. Фиксирано е само, че прочистването на зелената система е работа на кметската администрация.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *