С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Модерни центрове в училище

Център за STEM обучение “Утреландия” откри в четвъртък в СУ “Йоан Екзарх Български” в Шумен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По-късно министърът посети и новоизградения STEM център в СУ “Трайко Симеонов”, където разговаря с ученици и учители.

“Това е най-голямото предизвикателство за нас учителите. Да можем да проявяваме инициативност, проактивност и най-вече отговорност да харчим парите ефективно и целеполагащо, да оправдаваме това, което наричаме “наливане на пари в образованието”. Този STEM център е съчетан с още една програма “Библиотеката като образователна среда”. Тук се опитваме да съчетаваме науките за духа и науките за природата, така, че децата да бъдат образовани и достойни за своето време.” – заяви при откриването на “Утреландия” директорът на СУ “Йоан Екзарх Български” Валентина Тодорова. “Факт е, че когато учениците са в модерна среда, мотивацията им за учене е по-висока. В днешно време те учат от електронни устройства. Това не са просто модерни кабинети, а цял модел на учене.” – коментира от своя страна министър Вълчев.

“Вложени са много усилия, материалната база е прекрасна, поздравления за кмета на община Шумен, който е реализирал успешните проекти, но поздравления също така и за училищните ръководства и училищните екипи. Това, което видях е много креативност, иновативност, желание да направят нещата по различен начин. Това е начинът да мотивираме децата да бъдат в училище, да учат, а също така да мотивираме и интереса им да учат математика и физика в STEM центровете. Прекрасни центрове са направили, разширили са ги и към изкуствата, виждам че полагат усилия по отношения на безопасността на движението по пътищата, една много важна политика, на която залагаме през последните години. Видях и политики за здравословно хранене, много силен акцент върху спорта.” – заяви пред репортер на Шмоко.бг просветният министър след като разгледа двата центъра.

В СУ “Трайко Симеонов” министър Вълчев връчи символично и импровизирано постоянната заповед за назначение на преподавателя по физическо възпитание в училището Светослав Маджаров. Маджаров е млад учител, който първо опитал сам и със семейството си да работи в чужбина. “Още като младеж опитах да замина в Англия, втори път пак там вече с жена ми. При повторна грешка разбрах, че не ми е мястото в чужбина, тежа си тук, реших да се боря въпреки трудностите. Но най-важоното за мен е – имам детенце на година и половина, той е моят стимул и аз да остана и да направя така, че и той да остане в държавата.” – коментира учителят, който е завършил “Теория и методика на физическото възпитание” в Шуменския университет “Константин Преславски”. От септември младият мъж е назначен за учител, но на временен договор с изпитателен срок, а сега вече е титуляр в училището.


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *