Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Модернизация във Фикосота

Нова високоскоростна линия за опаковане на течни перилни препарати омекотители въведе Фикосота в Шумен. Тя бе реализирана по проект „Енергийна ефективност“, финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, заяви на пресконференция днес административният директор на фирмата Петър Минчев. Общата стойност на проекта е 4,983 млн. лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 2,479 млн. лв., 2,107 млн. лв. е европейското финансиране и 377 000 лв. – национално финансиране. Изграждането на  линията е отнело една година.

Ръководителят на проекта инж. Венелин Пенчев уточни, че целта на проекта е да се осигури енергийна ефективност при производството и опаковането на течните перилни препарати. Високоскоростната линия ще доведе и до увеличаване конкурентоспособността на продуктите на  Фикосота, каза инж. Пенчев. По проекта е въведена и система за отпадна енергия, която се използва повторно за подгряване на котлите. Чрез реализацията на проекта фирмата е придобила и сертификати за управление на качеството и околната среда.

Според инж. Пенчев новата линия за опаковане на перилни препарати и омекотители автоматично подрежда, ориентира бутилките, пълни ги и отмерва точното количество, затваря ги, като извършва точна проверка, поставя различните видове етикети, нарежда бутилките в кашони, после следва палетизация и накрая опаковане със стреч фолио. Така целият този автоматичен процес се управлява от четирима работници, които за час обработват 8000 продукта. Това е 2,5 пъти повече в сравнение с досегашните линии, коментира инж. Пенчев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *