Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 824

Младежки алтернативи

Сезон 3 на програма “Алтернативи“ на Фондация „Опън Спейс“ тази година е в гр.Велики Преслав. 9 инициативи на млади хора от града ще бъдат подкрепени финансово и логистично през периода ноември 2018 – март 2019 г. и ще се реализират на територията на Община Велики Преслав. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2016-2020), Министерство на младежта и спорта, Договор № 25-00-56/17.09.2018 “Алтернативи за свободното време – Велики Преслав” включва изпълнението на 9 проекта.

Целта на проекта „Фотокът „Петър и Мария – василевси на българите“ предвижда  да привлече вниманието на гостите на град Велики Преслав и забавлявайки се във Фотокът „Петър и Мария – василевси на българите“ да научат важна информация за тях, за историята на града, за историята на България. По този начин те ще научат нещо ново, ще обогатят културата си и ще освежат историческите си знания за България.

Проектът Телевизия „Велики Преслав” предвижда създаването на местна телевизия има за цел подобряване информираността на населението. На територията на града и околността няма телевизионен канал, радио или работещо  печатно издание, отразяващи събития от града.

Проект „ Литературен клуб „Слово“ ще бъде  уютният творчески дом на всички деца, които искат да пишат, да развиват въображението си, да си помогнат, за да сбъднат мечтите си. В клуба децата ще получават менторска подкрепа, премиери на книги от реализирани автори, срещи с поети, писатели и журналисти. Програмата финансира: ремонтни дейности на помещение в библиотеката и доброволен труд на местни граждани.

Проектът „Творческа работилница –„Сръчни ръце” цели развитие на творчески умения в деца от града, запазване на местните традиции и занаяти. Предвижда се изработване на занаятчийски изделия, които в по-късен етап могат да бъдат представени на различни базари и с приходите от продажбите им да се осигуряват средства за нови материали и нови ателиета според интересът на децата.  На този етап ще се дооборудва помещение в сградата на библиотеката и ще заработят 3 работилници в областта на:Използване на различни техники на рисуване; Моделиране на различни изделия; Работа с тъкачен стан.

Петият проект е „Създаване на условия за работа на клуб по народни танци в гр.Велики Преслав“. Програмата ще осигури средства за въвеждане в подходящ вид на зала за занимания на 2 групи по български народни танци, чрез подобряване на условията /подмяна на подовата настилка/ в зала, намираща се в НЧ „Развитие 1874” гр. В. Преслав.

Ще бъде реализиран и проект  „Къщичка за книги“. Идеята е в града да бъде обособена „мини градска библиотека“ – малка по размер кутия (от водоустойчив материал), в която всеки може да остави своя книга и да вземе друга, която някой преди него е оставил. Това е вече утвърдена не само в България практика, която стимулира хората да четат повече, като могат да заменят прочетена вече книга за друга, която ги заинтригува.

Проект „Видео-продукция с работно заглавие „Различния старт пред младите хора в малките населени места“ предвижда изработка на видео, което ще покаже пред какви ограничения са изправени младите хора в малките населени места, и специално в области като изкуства, наука, информация.

Проект „Красиви, но здрави“ ще осъществи цикъл срещи със специалисти-консултанти на тема здраве на кожата, щадящо гримиране, био или домашно приготвени кремове. Целта е да се запознаят младите хора с вредни практики при използване на гримове, агресивни кремове и химикали. Участниците ще имат възможност да се срещнат със специалисти и да зададат своите въпроси.

В проект „Ателие за компютърни умения и видео продукции“ Програмата ще осигури условия за работа с компютърни програми в областта на видео продукция и обработка. Младежи от града ще имат възможност да практикуват и развиват уменията си в областта на видео монтажа, като се очаква в края на февруари да има изработено и видео, представящо Велики Преслав и неговите забележителности.

Изпълнението на проектите можете да следите във Facebook страницата: „Алернативи – Велики Преслав“ и на сайта на Фондация „Оpen Space”, от където и гражданите могат да се информират кога и къде могат да се включат в ателиетата, да помогнат за ремонтите на помещенията и други.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *