С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Мирише на пари

На едни 5 милиона лева мирише около скандала със затварянето на екарисажа “Брамас” в Шумен, категорични са служители и работници от шуменското предприятие, които в четвъртък излязоха на протест срещу затварянето, наложено от Областната дирекция по безопасност на храните. “Затваряме си екарисажите изкуствено, за да дадем работа на инсинераторите” – категоричен е собственикът на “Брамас” АД Мирослав Александров.

Около “Брамас” започна да мирише след няколко поръчкови статии в национални сайтове, от които пролича директен апетит към трупните мръвки в екарисажа. Дни Българската агенция за безопасност на храните излезе с изявление, че екарисажът за обезвреждане на трупове на животни и други странични животински продукти в Шумен, собственост на „Брамас 96” АД, при осъществяване на дейността си е допуснал множество несъответствия с националното и европейското законодателство. Нарушенията били официално посочени в доклади от извършени проверки на официалния контролен орган БАБХ.

“Предвид изложените опасности и поради това, че българската държава носи отговорност пред Европейската комисия за спазването на изискванията на посочените регламенти на ЕС, следва да се осъществява стриктен държавен контрол, което е гаранция за предпазване от посочените по-горе щети за държавата.” – написаха от БАБХ и допълниха, че в изпълнение на тези изисквания директорът на ОДБХ-Шумен е издал актове за спиране на дейността на екарисажа, като е допуснато предварителното им изпълнение. Административният съд спря предварителното изпълнение на някои от заповедите, но на 4 май т. г. от ОДБХ затварят екарисажа, по думите на Мирослав Александров “заради няколко паяжини и чист обувки”.

Успоредно с работата на санитарните органи и на съда започна и подгряване с тролове и партийни активисти на кампания против “Брамас” АД в групи във фейсбук, свързани с Шумен. След като в деня на Шумен работници и служители от екарисажа изпушиха по една цигара и си изпиха кафето пред ОДБХ на ул. “Съединение”, днес колективът на затвореното предприятие излезе пред областната управа.

“Сега протестираме срещу втората заповед, която окончателно ни затвори в момента. Заличаването на регистрацията през април го протестирахме в съда и той се произнесе в наша полза. Нямаме процес с регистрацията, тя е процесна, щом е процесна – не е отнета. Имаме проблем с последното затваряне от 4 май. За да отвори наново екарисажът трябва комисия от органа, който го е затворил, ОДБХ, да извърши проверка, да установи, че няма нарушения и да освободи предприятието да може да работи.” – обясни пред репортери Александров. Според него предприятието има пълна история.

По превърнала се в традиция практика по време на протести областният управител Стефан Желев се оказва в София, но протестиращите бяха приети от заместника му Петко Шаренков.

“През нашето предприятие са минали седем европейски комисии. Седемте комисии винаги са давали отлична оценка. Там ако видите има един плакат, ние сме покрили няколко международни стандарта за качество и безопасност. Възможно ли е при наличието на тази фактология ОДБХ – Шумен да каже, че екарисажът не отговаря на изискванията? Намирате ли го за нормално. Как може да търсиш регистрация по ЗУТ – Закона за устройство на териториите, който влиза в сила през 2002 година, а предприятието е пуснато в експлоатация през 1985 по съвсем друг закон. Всички документи съвпадат и са представени на д-р Катя Райкинска, която обаче ги е заключила и не ги показва на никого. Разполагаме с оригиналите на всички документи.” – категоричен е собственикът на “Брамас”.

Според засегнатите от актовете на ОДБХ затварянето на “Брамас” е тенденциозно. Влиятелни бизнес кръгове са си купили инсинератори и искат да поемат работата на екарисажите.
“Съгласно европейския регламент, който регулира нашата дейност и съгласно закона за Ветеринарно-медицинската дейност инсинераторите могат да работят на пожарен принцип при необходимост, само че тази необходимост ще възникне, когато нямаме екарисажи. И какво правим сега? Затваряме си екарисажите изкуствено за да дадем работа на инсенираторите. Ако ни попитат защо работите с инсениратори, ще кажем – те екарисажите не отговарят на изискванията, простичко. Организирана схема.” – рисува ситуацията Мирослав Александров.

Всяка организация, която генерира животински отпадъци е длъжна по закон да ги предаде в инсталации като шуменската. В странат има инсталации, които приемат ниско-рискови продукти но само “Брамас” и затвореният екарисаж във Варна обработват комплексно – както нискорискови, така и най-рисковите продукти категория 1 – специфично рискови материали, които имат отношение към заболяването луда крава.

Хапката на “Брамас” е апетитна. По договори с обществени поръчки годишно шуменският екарисаж усвоява с включен ДДС от 3.5 до 5 милиона лева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *