С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Метеорологична прогноза за 26.11.2023 г.

НИМХ-МОСВ:

През нощта срещу неделя валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. Вятърът от север-северозапад ще започне да се усилва, в Североизточна България до бурен. Ще има виелици и навявания, по-значителни в североизточните райони от страната. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София – около минус 2°.

Утре ще духа силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи. След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време с максимални температури между 0° и 5°, в София – около минус 1°.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания, по значителни в Източна Стара планина. След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Температурите ще продължат да се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра около минус 11°.

По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие и бурен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. По южното крайбрежие валежите ще са по-слаби и ще са от дъжд и сняг. След обяд валежите ще започнат да спират, до вечерта и по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 4° и 6°. Температурата на морската вода е 10°-13°, но ще се понижи. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 26.11.2023 г.:

 

 За 26.11.2023 г. НИМХ – МОСВ издава предупреждение от трета степен (червен код) за обилни снеговалежи и бурен вятър в областите – Разград, Шумен, Силистра и Добрич, ще има виелици, навявания и образуване на преспи. В областите – Русе, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна е в сила втора степен (оранжев код) за силен и поривист вятър, валежи от сняг, преспи и навявания. В останалите 12 области от западната половина на страната – Видин, Монтана, София, Софийска, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник е обявен (жълт код) за силен и поривист северозападен вятър.

Карта на прогнозните количества за 24-часов валеж за 26.11.2023 г.:

 

 

  Карта на прогнозната снежна покривка за 26.11.2023 г.:

 

 

 Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 26.11.2023 г.:

  Явления: на много места ще има валежи главно от сняг, които около пладне от запад на изток постепенно ще отслабват и спират, най-късно в източните райони в късния следобед. Вечерта и през нощта валежи от сняг ще има само на отделни места в планинските райони. Условия за преспи и снегонавявания.

 Kоличество на валежа: 1-10 л. кв./м; ще се образува 1-10 см нова снежна покривка; в планинските райони 10-20 см, в североизточните райони 20-30 см;.

 Вятър: от северозапад-север 7-10 м/с, с пориви до 15-20 м/с; в планинските и североизточните райони с пориви над 25-30 м/с.

 Минимални температури: между -3 и 2 градуса.

 Максимални температури: между -2 и 3 градуса, в югоизточните райони между 2 и 4 градуса.

 

ХИДРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ:

 Черноморски басейн: Днес (25.11) и на 26.11, в резултат на валежи от дъжд и сняг, се очакват значителни повишения на речните нива в целия басейн, като по-съществени ще са във водосборите на реките южно от р. Камчия включително. На 27 и 28.11 в резултат на снеготопене речните нива ще се задържат високи, като в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения днес (25.11) и през нощта срещу 26.11.2023 г. на територията на:

 

Източнобеломорски басейн: Днес (25.11) и през нощта срещу 26.11, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн. По-значителни повишения ще има в планинските притоци на р. Марица, средните и долни части от водосбора на р. Тунджа във водосборите на р. Арда и р. Бяла. От обедните часове на 26.11 речните нива ще се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки. На 27 и 28.11 речните нива ще се понижават, като в резултат на снеготопене са възможни незначителни повишения на речните нива в басейна.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения днес (25.11) и през нощта срещу 26.11.2023 г. на територията на:

Западнобеломорски басейн: Днес (25.11), в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн, като по-значителни ще са те в долните части от водосбора на река Струма, средните и долни части от водосбора на р. Места и във водосбора на р. Доспат. На 26, 27 и 28.11 речните нива ще се понижават, като в резултат на частично снеготопене са възможни незначителни повишения на речните нива в басейна.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения днес (25.11) и през нощта срещу 26.11.2023 г. на територията на:

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *