С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Места има

Маша Крумова от РУО представи държавния план прием за новата учебна година.

1680 са седмокласниците, които наесен се очаква да постъпят в горна степен на професионалните или профилираните училища в област  Шумен. Регионалното управление на образованието залага по-голям брой паралелки, за да може да отговори на желанията на учениците. Данните за държавния план-прием за учебната 2018/2019 г. бяха представени днес на заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие от Маша Крумова от РУО.

Професионално образование и обучение в област Шумен ще се осъществява в 9 професионални гимназии, като 5 от тях са в областния град. Профилираните паралелки ще бъдат 37, професионалните 33. За първи път тази година е направено предложение за обучение по специалности от директорите на СУ „П. Волов“ – Шумен – по професия „Компютърен график“, специалност „Компютърна графика“ и СУ „Д-р П. Берон“ – Хитрино – по професия „Данъчен и митнически посредник“, специалност „Митническо данъчно обслужване“.

Другото утвърдено предложение, също за първи път тази година, е за придобиване на първа степен на професионална квалификация в две обединени училища – в Плиска – по професия „Деловодител“ и в Каспичан – по професия „Оператор на компютър“, специалност „Текстообработка“.

Постоянната комисия към Областния съвет за развитие – Шумен се запозна с план-приема за 2018/2019 учебна година.

По заявка на работодатели е направено предложение за обучение по дуална система в три училища. По искане на „Тотал-М“ ООД и „Мипа“ ООД в строителната гимназия в Шумен ще бъде открита специалност „Мебелно производство“.  „Автомагистрали „Черно море“ АД са поискали  в същото училище да има и специалност „Геодезия“, а в Гимназията във В. Преслав – специалност „Пътно-строителна техника. КАИ ГРУП и Керамат АД са поискали специалност „Технология на керамичното производство“ да бъде открита в гимназия „Ас. Златаров“ в  Нови пазар.

В предложението има още 19 професионални направления, по които седмокласниците могат да кандидастват.

Областният управител, който водеше заседанието, коментира, че откриването на професионални или профилирани паралелки трябва да тръгне по прредложение на общините или на бизнеса, за да може училището да отговори на конкретните потребностите на региона от кадри.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *