Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Мерки срещу африканската чума

Областната епизоотична комисия одобри мерки срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на област Шумен на свое заседание днес, съобщават от пресцентъра на Областната администрация. От справката на Областната дирекция по безопасност на храните от юли 2018 г. досега в България има регистрирани 5 огнища на заболяването при диви прасета и само едно- при домашни свине.

С оглед недопускане разпространението на болестта африканска чума при свинете на територията на област Шумен, комисията под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков набеляза превантивни мерки. Ще се извършват проверки от представители на ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине и при откриване на болни животни ще се сигнализира в ОДБХ-Шумен. Планирани са разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с предприемане на мерки за биосигурност и предотвратяване проникването на вируса в населените места. Предвижда се провеждането на срещи със собствениците на свиневъдни обекти на територията на област Шумен и извършване на засилен ветеринарномедицински контрол в свиневъдните обекти за спазване мерките за биосигурност и клиничен надзор в тези обекти, като при възникване на съмнение ще се вземат проби за анализ.

Мерките предвиждат да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранване с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата, контрол за което се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните.

Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, както и ще се извършва контрол от органите на МВР и официалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *