Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Ускоряват имунизациите

Необходими са по-активна дейност и допълнителни мерки за увеличаване нивото на ваксинация срещу COVID–19 в област Шумен, тъй като темповете на имунизация изостават от средните за страната. Около това становище се обединиха на заседание членовете на Областния кризисен щаб, който беше свикан от областния управител Венцислав Венков, съобщават от пресцентъра на областта.

Директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че в област Шумен са приложени общо 79 356 дози ваксина, с което са обхванати 38 155 лица или това представлява 22,2 % от общото население на областта и е под средното ниво на ваксинационен обхват в страната. Бустерна доза е приложена на 8 050 души, което е 4,7 на сто от населението в областта.

Според членовете на щаба са необходими обединените усилия на лекари, общински и държавни структури и местните общности, за да бъде преодоляна тази тенденция на изоставане на темпа на ваксинация срещу COVID–19 в региона. В тази връзка беше решено да се проведат заседания на общинските кризисни щабове, на които да присъстват екипи на РЗИ. Ще бъдат поканени да се включат общопрактикуващите лекари в съответната община, кметовете на населените места, здравни медиатори. Целта е да бъдат преодолени незадоволителните темпове на ваксинация и с помощта на общините населението да бъде по-добре информирано, да бъде създадена организация за имунизация на място в общинските центрове или селата. Кметовете на общини обещаха съдействие да бъдат обхванати и да бъдат убедени да се ваксинират по-голяма част от населението, но споделиха, че все още има недоверие и страх у хората.

По данни на РЗИ –Шумен към днешна дата заболеваемостта на база 14 дневен период е 324 на 100 хил. души население. Активните случаи в областта са 670. В община Шумен те са 502, което е 70 на сто от всички случаи. Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че към момента се наблюдава все още плавно покачване на броя на пациентите в болницата, като резерв от легла има, но проблем остава недостига на медицински персонал.

Областният щаб реши още да бъде засилена контролната дейност за спазването на въведените противоепидемични мерки по отношение разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен. Апелът към всички граждани е да продължим да бъдем отговорни и да пазим себе си и околните, спазвайки мерките за носене на предпазни маски на закрито, физическа дистанция и дезинфекция.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *