С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Международен турнир по информатика

Днес в Шумен стартира 14-ия Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“. Той ще продължи до 27 ноември и в него ще участват 392-ма състезатели. „Тазгодишното издание на състезанието е хибридно и ще бъде проведено присъствено и онлайн“. Председател на организационния комитет на турнира традиционно е д-р Бисерка Йовчева преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Патрони на ай-ти надпреварата са президентът Румен Радев и ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А и Б”.

IATI надпреварата е уникална в световен мащаб. Турнирът обединява двете възрастови групи по програмиране, старша и младша възрастова група – ученици в гимназиален етап и ученици до 15 години и половина. Състезанието е по правилата на Световната олимпиада по информатика.

Според организаторите интересът тази година е много голям, защото турнирът вече е много известен и престижен, а също и затова, че бе обявен като хибриден и тези, които не могат да дойдат на място, могат да участват дистанционно.

Тази година ще участват общо 17 държави“, каза Бисерка Йовчева. Заявки за онлайн участие са подали отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Палестина, Перу, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия и Украйна, а в Шумен ще дойдат 96 състезатели – от България, Румъния, Молдова и Великобритания.

Българските състезатели са общо 61, като Шумен ще бъде представен от 16 участници – по 8 в двете възрастови категории. Всички те са възпитаници на ППМГ “Нанчо Попович” и Школа „А&Б“. В официалния национален отбор – старша възраст на България влиза шуменецът Дани Койнов, a Деница Янкова ще бъде част от момичешкия тим на страната ни. Трима шуменци са и в младежкия национален отбор.

Тестова и тренировъчна сесия ще се проведе в четвъртък, след традиционната екскурзия за участниците из историческите и природни забележителности в района на Шумен. Гостите ще имат възможност да разгледат и пещерата „Бисерна“.

Същинското състезание започва в петък. Участниците на място ще използват базата на Шуменския университет. В рамките на турнира ще се състои и международен семинар за ръководителите на отборите. На него ще бъдат обсъдени проблемите на състезателната информатика.

Паралелно с Международния турнир в събота ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика. Най-малкият участник в състезаниетo е третокласничката Боряна Колева.

Община Шумен финансира турнира с 12 хил. лв., доста по-голяма сума в сравнение с предходни години.

Организаторите благодарят на Златните спонсори на състезанието – „Алкомет“, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT и СофтУни. Сребърен спонсор е Ландо АД, а сред бронзовите спонсори традиционно са Ротари клуб, Лавена АД, Булмаг, Бирария „Дом на Архитекта“, PeerAssist и FACTSET. Дългогодишни партньори на IATI са и „Мусала софт“.

Медийни партньори са Шум.бг, Медиа Брикс, ТВ Шумен, Радиан, Шмоко и 24 Шумен.

Всички участници можете да видите тук.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *