Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Международен детски пленер

Децата от „Арт“ школата към ЦПЛР-ОДК в Шумен ще участват в Международен пленер заедно със свои връстници от Херсон, Украйна.

19 деца от Художествената школа – лицей в гр. Херсон, Украйна ще посетят Шумен, за да участват в международния Летен пленер съвместно с техни връстници от „Арт“ школата към ЦПЛР-ОДК Шумен, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Пленерът ще се проведе от 19 до 27 юни и включва разнообразна програма. Предвидени са посещения на историко-археологически комплекси и музеи в региона, екскурзии до Варна и Велико Търново, както и ателиета на открито.

Международният пленер е част от партньорството между общините Шумен и Херсон

и се провежда като разменено гостуване на децата от двата града.

Така младите творци от побратимения град Херсон ще посетят Шумен, за да участват съвместно с децата от ОДК в събитието.

През първия ден групата ще бъде в СОК „Камчия“ във Варна, където ще се състои пленер на брега на морето, а във втория са предвидени екскурзии до Белослав и Варна.

В Белослав децата ще разгледат Музея на стъклото, а в „морската столица“ ще посетят Катедралата „Свето Успение Богородично“ и Морската градина.

Мастерклас „Деца към деца“ е творческото ателие, което организират младите творци от шуменската „Арт“ школа в третия ден от форума.

Участниците в пленера пристигат в Шумен на 22 юни. Те ще бъдат настанени в комплекс „Орбита“. В програмата са включени посещение на Катедрата „Визуални изкуства“  в  ШУ „Еп. К. Преславски“, както и мастерклас  „Деца към деца“ – творческо ателие, организирано от гостите от Украйна.

В събота и неделя, 23 и 24 юни, младите художници от Херсон ще разгледат творческата база на ЦПЛР-ОДК Шумен. След това ще се включат в празника „Еньовден” в Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров” и в ателиетата на открито. Денят ще приключи с екскурзия и посещение на историко-археологическите резервати в Мадара, Плиска и Преслав.

До края на гостуването са предвидени още посещения на паметника „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост и пикник на платото. Организирана е екскурзия до Велико Търново, посещение на Художествената галерия „Рафаил Михайлов”, Самоводската чаршия и крепостта в старопрестолния град. Участниците в пленера ще имат възможността да разгледат къщите-музеи „Добри Войников”, „Панчо Владигеров” и да се запознаят с Регионалния исторически музей в Шумен.

Творческият форум на младите художници от Шумен и Херсон ще завърши с обща изложба, която ще бъде открита в 16.00 часа на 26 юни, събота, в експозиционната зала на втория етаж в Художествената галерия „Елена Карамихайлова”, уточняват от пресцентъра на Общината.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *