С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Масленица в Шумен

Обичаят  Масленица , най-древният руски празник, събра днес десетки шуменци пред сградата на най-старото читалище в Шумен.  Той бе организиран от читалище „Д. Войников“, Руски клуб „Славяни“ с председател Тамара Стилиянова, и младежката организация на клуба.

 

В празника участваха и представители на дружеството на пчеларите. С този ритуал, както българите, така и руснаците, отбелязват изпращането на зимата и посрещането на пролетта.

 

Тамара Стилиянова и Татяна Терзиева, преподавател по руски език в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“,  представиха обичаите на Масленица, която се чества цяла седмица. Всеки ден от седмицата си има свое название и различни обичаи. Неделята е определена като Ден за прошка, което съвпада и с българския празник Сирни Заговезни.

 

Заради еднаквото звучене на двата празника в програмата се включиха и кукерите от Макак, които прогониха злите духове. Не липсваше и мечката с гъдуларя, която също гонеше злите сили. В програмата участва и хор от читалище „Д. Войников“.

 

По традиция куклата Масленица бе изгорена на , за да си отиде по-бързо, а младежи прескачаха огъня за здраве.

 

Традиционно гостите бяха почерпени с блини и палачинки, приготвени от организаторите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *