С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Марио Хосен в Шумен

Община Шумен и Симфониета Шумен подаряват още един концерт на шуменци. Той ще се състои на 28 март, четвъртък, от 18.30 часа, в зала „Проф. Венета Вичева“ на Община Шумен. Това е вторият концерт, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Солист ще бъде блестящият български цигулар Марио Хосен, диригент – маестро Станислав Ушев. В програмата са включени Българска рапсодия „Вардар“, опус 16. Еврейска поема, опус 47. Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Панчо Владигеров.

Входът е безплатен. Всеки, който желае да посети концерта, от днес, 25 март, може да получи пропуск на касата на театъра.

Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.

Днес, професор Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите”, изпълнение на бис.” – Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.

Изпълненията на шестте концерта на Паганини, 24-те капричиа и Бетховеновите цигулкови сонати му носят невероятна  популярност. Самият Марио обича да разказва факта, че музиката на Паганини е една превратна точка в световното културно наследство. Както той споделя, ”Паганини е един от гениите, който променя историята на музиката, историята на изпълнителското изкуство не само като цигулар виртуоз, но повлиява на редица от най-големите композитори като Шопен, Лист, Берлиоз и по този начин променя историята на музиката… „

Днес Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на “Брукнер оркестър” – Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus.
Въпреки натоварената си програма и живота в чужбина, Марио Хосен е преподавател по цигулка в България. От няколко години води майсторски класове, а в последните години винаги съобразява  програмата си така, че за Коледа да бъде на родната сцена – у дома, в България.

От началото на февруари тази година Проф. Марио Хосен е новият артистичен директор на най-стария фестивал в България – “Варненско лято”, който тази година ще премине под знака на 120 годишнината на Панчо Владигеров.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *