Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 575

Майстори липсват

Йордан Йорданов, директор на Бюро по труда – Шумен

Липсват квалифицирани кадри за трудовия пазар, а затварянето на професионални училища започва да се отразява отрицателно на бизнеса. Това твърдят представителите на частния сектор в Шумен, на които се налага да търсят посредничеството на бюрата по труда.

Според статистиката през 2017 г. в Бюрата по труда в област Шумен са заявени 5 935 работни места. На първичния пазар са обявени 4 440 работни места. 71,2 % от заявените работни места са от частния сектор.

Най-голямо е било търсенето на работници за преработвателната промишленост, където са заявени 1 412 места. Следва търговията със заявени 652 места, селското стопанство с 428 места. За строителството са трябвали 224 работници, в образованието – 249. За транспорта нуждите са били 213, а за хотелиерство и ресторантьорство  –  164.

По програми за заетост са заявени 355 работни места, 998 са обявените места по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Седем човека са преминали през дуалната система на обучение и са придобили квалификация „Помощник-възпитател в отглеждане и възпитание на деца“.

В град Шумен средногодишното равнище на безработица за 2017 г. е 3,6 %, с 8 пункта по-ниско спрямо 2016 г. Равнището на безработицата в областта за миналата година е 12,4 % –  с 2,1 процентни пункта по-ниско спрямо предходната 2016 г.

Отчетеното през 2017 г. равнище на безработица е най-ниско в областта през последните 9 години. Въпреки доброто средногодишно ниво, в част от северните общини процентът на безработица си остава трайно висок, което кара хората от малките населени места да търсят препитание в областния град или извън страната.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *