Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 388

Майстори в кулинарията

Готвачите от НЧ „Развитие-1897“ в село Дибич бяха наловили скумрия, шаран, сьомга, цаца,миди и направиха истинска кулинарна революция със сръчното печене на скара. Така те атрактивно се представиха на изложбата „Кулинарно пътуване във времето“ – една от съпътстващите прояви на фолклорния фестивал „Шумла“, който се провежда в района на Паметника “Създатели на българската държава”. Майсторите от Дибич предлагаха на посетителите всякакви рибни ястия и дори банички с риба и спечелиха първата награда в категорията „Кулинарна революция. Иновативна кухня“. Второто и третото място останаха за НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ в Шумен и НЧ „Развитие-1895“ в село Салманово.

Изобилие от  тестени сладки и солени изкушения, баници, торти, кексове, вкусно приготвени зеленчуци и риба подредиха днес участниците в изложбата и предложиха на шуменци и гостите на града истинско кулинарно пътуване във времето.

Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“ класира участниците в конкурсната програма на кулинарната изложба.

В категорията „Духът на миналото“ най-високото признание за майсторство получиха участниците от фолклорната група „Традиция“ към Народното читалище „Пробуда-1927“ в с. Радко Димитриево за старите пещени манджи, които приготвиха и които някога събираха гости отблизо и далеч на сборовете по селата. „За сбор се пригответе, вкусно нагответе и гости посрещнете“ приканваше техният щанд и посетителите ги изкупиха буквално за минути.

Втората награда отиде при участниците от НЧ „Отец Паисий – 1929“ в шуменския квартал „Мътница“ . Четири трети награди бяха връчени – на танцовата формация „Бисера“ към НЧ „Добри Люцканов“ в село Васил Друмев, на НЧ „Напредък-1920“ от село Царев брод, НЧ „Земеделец-1900“ във Велино и на ДГ „Чучулига“ от Шумен. Бяха раздадени  и 7 поощрителни награди.

В категорията „Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно“ ДГ „Буратино“ и НЧ „Просвета-1926“ в кв. Макак представиха гозби, приготвени заедно от баба, мама, деца и внуци. С характерното за квартала биволско мляко, кукерска салата и др. те спечелиха първото място. С втора, трета и поощрителна награда бяха отличени детската фолклорна група „Перуника“ към НЧ „Пробуда-1958“, Шумен, детската група „Еньовче“ към НЧ „Васил Левски-1895“ в село Енево, Центърът за деца “Слънчево детство” в Шумен и НЧ “Боян Пенев-1949“ в Шумен.

 

Програмата на фестивала на 5 септември (неделя):

10.00 ч. – 11.00 ч.

Уъркшоп по народни танци
11.00 ч. – 14.00 ч.

Закриване на ФФ “Шумла” с концерт на АНПТ “Мадара”, ДТА “Веселяче” и ДТА “Звънче”.

Безплатен транспорт

На 5 септември (неделя) тръгване от общината е в 09.00, 10.00, 11.00, 18.00, 19.00 ч., а връщане – в 14.00, 15.00, 21.30 и 22.00 ч. от паркинга на Информационния център.

Графикът за движение на автобусите на 6 и 7 септември е както следва: отиване – 17.00 и 19.00 ч. от общината; връщане – 21.30 и 22.00 ч. от паркинга на Информационния център.

Гражданите, които ще се качат на платото със собствен транспорт, могат да използват паркинга до Информационния център. При изчерпване на местата, ще се паркира вдясно на пътя в посока към Стария град.

За времето от 3 до 7 септември отпада забраната за движение на моторни превозни средства по панорамния път в часовия диапазон  от 6.00 ч. до 9.00 ч. и от 18.00 ч. до 21.00 ч., напомнят от общината.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *